Yala nasjonalpark

– Hvor leopardene lurer!

Sørøst på Sri Lanka finner du den største og mest berømte av nasjonalparkene på øya. Dette er nemlig Moder Natur på sitt beste. Parken er variert og vakker – med skoger, laguner, gressletter og gjennomsnittstemperaturer på 26 til 30 grader. Du er dermed invitert til en fullspekket naturshow du sent vil glemme.

Det er fortsatt skumring når setter deg inn i jeepen, og sjåføren er nettopp ferdig med frokosten og kaffekoppen sin. Han smiler, og har allerede gjort klart dagens kjørerute. I dag skal dere kjøre i område 2, for her har det vært aktivitet blant leopardene de siste dagene. Parken er delt inn i fem områder, men det er bare område 1 og 2 som er åpent for besøkende. Ved inngangen til parken surrer det av liv, og du er glad du bestilte alt på forhånd. Det er ikke sikkert du hadde fått hverken guide eller bil hadde du ventet til i går.
Solen trenger sine første stråler gjennom tretoppene og duggdråpene på bladene glitrer som diamanter idet dere kjører inn i parken. Luften er frisk og fortsatt behagelig, og fuglene kvitrer i sitt mangfold blant trekronene. Bilen kjører rolig frem på stiene, du nyter luktene og lydene. Eventyret er i gang!

Brått ber guiden om den ytterste stillhet, girer ned bilen og spenningen er til å ta og føle på. Leopardene er i nærheten, og du kan høre en slags svak rumling du ikke helt klarer å plassere. Tiden står nesten like stille som varmen i luften nå, for temperaturen stiger fort når solen først får tak. Plutselig – der er de. Den flekkete familien på tre, med mor som døser av etter nattens jakt, og de to ungene som leker sammen. De slår kolbøtte over hverandre og over mamma, fulle av liv og eventyrlyst. Mamma gjesper stort og rumlingen du ikke klarte helt å plassere tidligere, er murringen hennes mens hun vasker en av de små.  Du smiler bredt for deg selv, og tenker disse bildene blir virkelig noe å vise frem når du kommer hjem.

Når leopardene tusler inn blant grener og grønt, starter dere bilen igjen og setter kurs mot en av lagunene. Rundt deg fortsetter fuglene å synge, og du får glimt av de flotte fjærdraktene. Guiden peker ut den ene arten etter den andre, og viser deg ivrig både neshornfugl, sniper og du får et flott bilde av påfuglen som krysser stien rett foran bilen. Den viser hele sin prakt med stolthet idet den stopper og ser seg tilbake, før den smetter inn i buskaset.

Ved lagunen står flamingoene og later seg på et ben. Rosa som sukkerspinn og med sine lange nebb ser de nesten komiske ut. Det er så mange tett i tett at du har problemer med å skille den ene fra den andre en stund. Så parkeres bilen, og det er på tide med litt mat. Piknikkurven og termosen med kaffe tas frem og du sitter og nyter den flotte utsikten i skyggen av noen trær. Rundt deg er det liv i trærne fra nysgjerrige aper, og før du vet ordet av det har en elefantfamilie lusket ned til vannet for en dukkert. De flotte dyrene enser deg så vidt, for de er mer opptatt av den minste krabaten i familien. De plasker og kaster vann over seg, og du famler febrilt med kameraet. Dette må du ikke gå glipp av!

Yala nasjonalpark er et ypperlig sted å se Sri Lankas «fire store», og etter bare halve dagen har du sett to av dem allerede. Nå er det på tide med bjørnejakt! Parken er kjent for sine leppebjørner, og dere humper av sted på veiene. Sjåføren vet jo hvor de pleier å holde til og holder stø kurs til han brått hogger inn bremsene så hatten nesten faller av. Han peker og vifter med hendene og det tar deg et par sekunder før du skjønner hva han prøver å vise deg. På en av de kraftige stammene sitter et dovendyr og gjør det dovendyr gjør best. Den sover. Aldri i verden om du hadde sett den dersom sjåføren ikke hadde vært så dyktig i jobben sin som han faktisk er. Bilder blir tatt, og dere fortsetter jakten på leppebjørnene.
Ved lysningen av skogen finner dere en av disse flotte bjørnene, på ensom ferd og kanskje på jakt etter noe godt å spise. Kun et lite glimt av den, men du kan i hvert fall reise hjem og si du har sett den. Litt skuffet siden du ikke rakk å ta bilde, men slik er naturen. Dyrene her er til for seg selv, ikke skapt for menneskets underholdning. Det er jo det som gjør det hele så spennende.

Sjåføren ser på klokken, og skumringen er på vei. Parken stenger snart og dere må sette kursen tilbake. Bilen settes i gir, og støvet står som en sky bak dere på de tørre veiene. Lukten av sand, skog og jord kiler deg i nesen, øynene begynner å bli litt slitne og vips: Ved vannhullet ser du den siste av de «fire store». Tre tunge robuste vannbøfler er på vei opp av det sølete vannet, vifter en hilsen til deg med halene og river med seg en gresstust på veien. Sjåføren smiler bredt for dette er en god dag for ham også. Det er dette som er jobben hans og han elsker å dele naturen med ivrige turister med kamera. Dog kaster han nok et blikk på klokken, vrenger bilen tilbake på veien og kjører tilbake til inngangen. Vel utenfor blir dere stående og prate litt om dagens opplevelser, og du angrer på at du bare har én dag her i Yala nasjonalpark. Du kunne godt ha tenkt deg enda et eventyr i disse fantastiske omgivelsene!

Pin It on Pinterest