Rundreise

– Templer, elefanter, edelstener og te!

På denne rundreisen har du 10 dager til å oppdage og utforske hva «Indias tåre» har å by på. Den tropiske øyas historie strekker seg 3000 år tilbake i tid, og er kjent for sine krydderelskende, cricket – entusiastiske tedrikkende innbyggere. Folket du møter er også kjent for sine varme smil og store hjerter, og hele Sri Lanka er en herlig blanding av religioner og folkeslag side om side.

Du ankommer hovedstaden Colombo og setter kursen direkte mot Sigiriya, en av de mest kjente festningsbygg på øya. Fjellet med de nesten helt rette veggene og den falte toppen utgjør en naturlig og solid barriere mot eventuelle angripere. Her går du blant ruinene av den store festningen og den sivilisasjonen som en gang holdt til her under Kong Kashyapa.

Sigiriya gir ikke fra seg sine hemmeligheter og skatter gratis, så du blir nødt til å gå stien og trappene opp til toppen. Underveis vil du imponeres av de flotte freskene «Heavenly Maidens» og et par enorme løvepoter som er hugget ut i fjellet. De frodige grønne skogene rundt fjellet ligger innhyllet i morgentåken og vel oppe vil du ha en fantastisk utsikt over hele området.

Neste velkjente stoppested er Polonnaruwa, og ikke uten grunn står den på UNESCOs verdensarvliste. Den en gang flotte hovedstaden gir deg et innblikk i historien fra 12.århundre og du besøker Gal Vihara, samlingen av fantastiske buddhastatuer sirlig utskåret i fjellet. De fire statuene er skåret ut av én stor sten og den stående buddhaen er syv meter lang. Den liggende er hele 14 meter lang og de er alle tydelige bevis på dyktige håndverkere så tidlig i historien.

Sri Lanka har flott natur å tilby sine besøkende, så du tar turen til Habarana, og hva passer vel da bedre med en safaritur på elefantryggen? Den perfekte måten å runde av en inntrykksrik dag. Det er frodig og grønt rundt deg der du sitter på det mektige dyret, fuglene synger i trærne og husk å trekke opp føttene slik at du ikke blir våt på beina når dere krysser elveleiet. Nærkontakten med disse flotte dyrene er uten tvil et minne i seg selv!

Den vakre øya er kjent for sitt krydder og sin matlaging, så neste dag befinner du deg midt i Matale og stedets mange og flotte krydderhager. Her vil du lære deg litt om prosessene, om de forskjellige artene og selvfølgelig skal du få delta på et matlagingskurs. Nå blir du jo pent nødt til å invitere venner og familie på middag når du kommer hjem etter turen!

Gjennom din reise vil du se at landskapet er variert og fascinerende på de ulike plassene du besøker. I Kandy vil du fort forstå hvorfor byen ofte kalles Kanda Uda Rata – fjellbyen – der den ligger på 480 meter over havet omringet av fjell og grønne åser. Om morgenen holder ofte iherdige tåkeskyer tak rundt fjelltoppene, inntil den lune vinden til slutt bryter de opp og en knallblå himmel åpenbarer seg. Dette er Sri Lankas nest største by, og den siste som var selvstendig før britene okkuperte øya i 1815. Besøk Tanntempelet, den store tempelområdet litt nord for byen, og et av Sri Lankas mest besøkte. Tempelet sies å oppbevare et av de viktigste relikviene innen buddhismen, en av hjørnetennene til Buddha. Tannen skal angivelig ha blitt fraktet til Sri Lanka i det 4.århundret av prins Danta og prinsesse Hemamālā. En indisk konge hadde bedt dem om dette for å beskytte tannrelikvien fra krigerske herskere som truet riket hans. Prinsessen skal ha gjemt tannen i håret sitt. Denne legenden, i tillegg til andre viktige hendelser i relikviens historie, er beskrevet og illustrert på flere malerier, og selve legenden er med på å opprettholde nasjonal tro på at buddhismens framtid ligger i hendene på det singalesiske folket.

For de som liker shopping er Kandy perfekt, og byen bugner av selgere som tilbyr håndverk, smykker og edelstener, batikk og silketrykk. Her er det bare å velge og vrake. Landet er kjent spesielt for sine blå edelstener, så kanskje du er heldig og får en god pris på dette.

Du kan ikke besøke Sri Lanka uten å besøke en te – plantasje. Vi har vel alle et forhold til denne drikken, enten det er til frokost, lunsj eller kvelds, og Sri Lanka har lange tradisjoner innen produksjon og salg av te. Ceylon var jo også landets navn frem til 1972, og de fleste kjenner også til ceylon-te, som ofte går for å være verdens beste. I Nuwara Eliya får du muligheten til å smake på ekte, ren ceylon te av ypperste kvalitet.

Etter tedrikking og shopping er det på tide med natur og dyreliv igjen. Et besøk hos Pinnewala elefantbarnehjem vil gjøre inntrykk på de fleste, og barnehjemmet har verdens største antall elefanter. Du møter minstemann som enda ikke har lært seg å bruke snabelen, men synes den er mest i veien. Den litt eldre søsteren sin som har funnet ut at både snabel og hale er perfekte leketøy og gamlemor som har opplevd og sett så mangt. Her får du muligheten til å komme tett innpå de flotte dyrene, og uansett om de er født i fangenskap, adoptert eller foreldreløse, vil du garantert ikke forlate Pinnewala med tørre øyne. Det er mange tåredryppende historier her, men du får trøste deg med at nå har de majestetiske dyrene i hvert fall fått et godt hjem og en ny mulighet i livet.

Du forlater barnehjemmet for å se dyrene i det fri – og for å se Sri Lankas «Big 3» i Yala nasjonalpark. Her er det et tørrere klima, og innbyggerne består av tusenvis fugler i alle regnbuens farger, leopardene døser stille etter nattens jakt mens leppebjørnene leker i gresset mens de brummer fornøyd. Selvfølgelig er elefantene også her, i tillegg til krokodiller og sjakaler.

Sri Lanka har mye historie og var okkupert av flere enn britene. Portugiserne kom så tidlig som på 1600-tallet og nederlenderne på 1700-tallet. I Indururawa ser du tydelige spor etter dette i festningen Dutch Fort som også står på UNESCOs liste. Gå langs med rampene fra Utrecht bastionen til Flag Rock hvor du har herlig utsikt over den gamle havnen som er kjent i Bibelen som Tar Shish. I Indururawa kan du også se landets internasjonale cricket stadion.

Etter mange inntrykk er det godt med noen dager til avslapping og hva er vel bedre enn lange hvite sandstrender, palmesus og bølgebrus? Induruwara har også noen av øyas flotteste strender, så her er det bare å ta med seg badetøy, en god bok og roe pulsen før du setter kursen tilbake til hovedstaden Colombo med sine mange tuk- tuk taxier og yrende folkeliv. Hovedstaden må jo sees og er en fin avslutning med sin miks av moderne livsstil og kolonialsk arkitektur. Du besøker de historiske og religiøse stedene, blant annet Fort og Pettah med sine populære markeder og basarer, Cinnamon Gardens – en gang området for kanelplantasjer, men i dag det rikeste og flotteste boligstrøket. Parken Viharamaahadevi og Galle Face Green – den lange åpne gressletten langs havet, en gang brukt som plass for kanoner.

Du vil garantert nyte hovedstaden så når du setter kursen tilbake til Norge, vil du føle at du har sett og opplevd alt det «Indias Tåre» har å by på!

Pin It on Pinterest