Kandy

– En vibrerende by med tradisjon, kultur og religion!

For de som har sett Indiana Jones filmene – tenk Kandy! Med sine overdådige templer, frodige og grønne hager og flotte kongelige palasser, er det som du vandrer rundt i filmkulissene.  Som Sri Lankas nest største by og valfartssted for religiøse, turister og pilegrimer, har byen et yrende folkeliv. På begynnelsen av 1800-tallet lot Kandys siste konge bygge en kunstig sjø midt i byen. I dag er innsjøen byens hjerte som du kan spasere rundt i ro og fred mens du nyter fuglesangen og titter på varaner og skilpadder som måtte dukke opp langs veien. Du slenger sekken på ryggen, vandrer rundt i gatene til du blir sliten i bena for deretter å sette deg inn i en av de mange tuk tuk drosjene som suser forbi. For sliten i bena kan selv den beste bli, og det er mye å oppleve i byen som ligger 480 meter over havet, mellom flotte fjell. Ikke rart byen også kalles Kanda Uda Rata, eller fjellbyen, på godt norsk.

Når du våkner til frokost vil du se tåkedisen som klamrer seg til fjelltoppene og de grønne åsene, og det tar tid før den helt slipper taket. På med skoene igjen og du besøker det kanskje litt merkelige tempelet Tanntempelet – eller Den hellige tannens tempel. Templet er en del av landets siste kongelige palass, og det sies det at de oppbevarer et av de helligste relikvier innen buddhismen, nemlig Buddhas venstre hjørnetann. Tannen skal angivelig ha blitt fraktet til Sri Lanka i det 4. århundret av prins Danta og prinsesse Hemamālā. En indisk konge hadde bedt dem om dette for å beskytte tannrelikvien fra krigerske herskere som truet riket hans. Prinsessen skal ha gjemt tannen i håret sitt. Denne legenden, i tillegg til andre viktige hendelser i relikviens historie, er beskrevet og illustrert på flere malerier, og selve legenden er med på å opprettholde nasjonal tro på at buddhismens framtid ligger i hendene på det singalesiske folket. Vær forberedt med gode sko og litt tålmodighet da det ofte er kø for å se skrinet hvor tannen befinner seg.

Her er det shopping i alle mulige former, og selgerne vil tilby deg gode priser på alt fra edelstener og smykker til silketrykk, suvenirer og batikk. Det du kanskje vil kjøpe med deg er et par pakker med ekte ceylon-te, etter besøket på den flotte teplantasjen i Nuwara Eliya utenfor byen. Det er jo dette Sri Lanka er virkelig kjent for! Duften av orkideer, teplanter og andre vakre blomster følger deg hvor du enn går i det flotte området, og det er verdt å ta turen til den botaniske hagen som ligger bare rundt fem kilometer utenfor. Her finner du mer enn nok å både se og lukte på, da den er kjent for over 4000 forskjellige planter og ikke minst, drivhuset med mer enn 300 forskjellige arter orkideer.

Utenfor byen finner du flere flotte dyreopplevelser. Litt lenger syd ligger Yala, Sri Lankas nest største nasjonalpark med verdens største leopardbestand. Dra på safaritur, og du kan se både leoparder, vannbøfler, elefanter og sambarhjort. Krokodillene ligger ofte ved elveleiet og soler seg og sjakalene døser av i solen.

Kandy er en by med mange opplevelser og inntrykk, så velkommen til Indiana Jones verden!

Pin It on Pinterest