Penedés

– Den sprudlende perlen!

“With a glass of cava in your hand, live just becomes easier in a way”

Bare 45 kilometer utenfor Barcelona ligger en til nå spansk hemmelighet, innhyllet i frodige grønne vinranker og velduftende blomster. Med sine 25 000 hektar av frodig jord er det i ikke rart at du finner 165 vin- og cava-produsenter i Penedés. Dette distriktet i vakre Catalonia er ypperlig for deg som vil nyte rolige dager på vingårder, oppleve lange tradisjoner med god mat og drikke og samtidig kunne kombinere det hele med besøk på stranden eller besøk i herlige Barcelona. Til tross for sin ypperlige plassering bare 25 kilometer fra strendene i Sitges og Vilanova, er Penedés fortsatt en genuin destinasjon, skjermet for turismen – så her har du virkelig mulighet til å oppleve hva de katalanske familietradisjonene innebærer.

Hovedstaden Vilafranca del Penedés har også gamle røtter og mye å tilby. Byen ble grunnlagt tidlig på 1200- tallet, og innbyggerne har renovert og bevart det middelalderske utrykket i byen, slik som Comtes-Reis Palace. Vilafranca huser gamle kirker og klostre, flere markedsplasser for både frukt og grønt, kjøtt, klær og vin, samt at byen har et av Europas beste vinmuseum. Hele byen, ja hele Penedés gir deg kultur, historie, natur og gastronomiske perler. Det hele kombinert med god drikke og varme og imøtekommende mennesker, stolte av sine produkter, tradisjoner og historie.

For historien rundt vinproduksjon i Penedés er lang. Arkeologiske funn bekrefter at det hele startet her med fønikiske bosettinger i 6. århundre f.Kr. Under maurernes tid startet eksporten av varer, og på 1800- tallet åpnet nye, store markeder seg i forbindelse med den spanske koloniseringen i Sør- Amerika. På slutten av 1800-tallet ble området rammet av phylloxera, eller vinlus på godt norsk, og bøndene måtte skifte ut de tradisjonelle druetypene til mer resistente hvite – noe som igjen ledet til at produksjonen av cava kom i gang på 1870-tallet.

I 2006 gikk 51 familier i området sammen og dannet PimeCava, og de holder hardt på sine prinsipper som kvalitet, tradisjon og yrkesstolthet i sin produksjon av cava. De produserer noe hvitvin og rødvin, men deres store lidenskap er den sprudlende velsmakende cavaen. I dag har også flere av gårdene lagt fokus på økologiske kvalitetsprodukter. Familiene har selv satt en grense på produksjonen av vin og cava, da de satser på kvalitet fremfor kvantitet. De går aldri over 1,5 millioner flasker pr år. Økonomisk sett er ikke dette så mye, men cavaen er noe personlig for familiene i PimeCava. Som familiene selv sier: “Cava drinking is celebrating life! So try to drink cava every day, it’s up to you to find the daily reason for celebrating”.

Så her har du muligheten til å bo som en av familiene, bli med på høsting og produksjon og selvfølgelig utforske den musserende verdenen av cava. Ta med deg sykkelen og piknikkurven og tråkk i vei langs de grønne rankene, delta på grillaften på terrassen med familien om kvelden, bygg ”castell” (et menneskelig tårn med venner) eller bli med på paella-kurs og lær alt om katalanske retter. Mulighetene er mange, men uansett hva du velger foregår alt i avslappende tempo, for i Penedés stresser man ikke – man nyter!

Husk: “Bubbles makes you happy!”

Pin It on Pinterest