Catalonia

– Natur, arkitektur, fotball og gastronomi!

Catalonia vokser nesten inn i himmelen med Pyreneenes storslåtte natur. Ved foten av fjellene møter skulpturelle klipper og vakre strender det glitrende Middelhavet badet i sol. Legg på til eventyrlig arkitektur, surrealistisk kunst, kreativ fotball, trendsettende gastronomi og herlige vingårder, ja da er Catalonia et lett valg for neste ferie.

Pyreneene og Costa Brava – kysten møtes i et vilt og vakkert naturområde, nasjonalparken Cap de Creus, med små, usjenerte strender omkring den ganske så fasjonable byen Cadaqués og mulighet for fotturer gjennom særpregede klippelandskaper i Salvador Dalís fotspor. Tre av kunstnerens landemerker kan besøkes i Port Lligat, Figureres og Púbol.

Området er også velegnet til bading og fotturer, mens skiløpere og fjellklatrere kan boltre seg i Pyreneene og Andorras skiløyper og naturparker. Midt på den lange kyststrekningen lokker storbyen Barcelona med Ramblaens folkeliv, fremragende kunstmuseer og sublim arkitektur.
Ved hver byfest oppfører katalanerne sine berømte castellers, menneskepyramider i opp mot åtte manns høyde, nesten som et bilde på deres drømmer og storhet. Den samme respekten inngyter fotballkatedralen deres, Camp Nou, som er Europas største stadion og hjemmebane for den forgudede klubben Barca (FC Barcelona).

Bare 45 kilometer utenfor Barcelona ligger en til nå spansk hemmelighet, innhyllet i frodige grønne vinranker og velduftende blomster. Med sine 25 000 hektar av frodig jord er det i ikke rart at du finner 165 vin- og cava-produsenter i Penedés. Dette distriktet i vakre Catalonia er ypperlig for deg som vil nyte rolige dager på vingårder, oppleve lange tradisjoner med god mat og drikke. Til tross for sin ypperlige plassering bare 25 kilometer fra strendene i Sitges og Vilanova, er Penedés fortsatt en genuin destinasjon, skjermet for turismen – så her har du virkelig mulighet til å oppleve hva de katalanske familietradisjonene innebærer.

Barcelona er attraksjon nummer én i Catalonia. Den brede gågaten og boulevarden La Rambla er byens hovedpulsåre. Montjuïc – fjellet, som ligger bare et steinkast fra den pulserende storbyen, er et eget univers fullt av kultur, sportsfasiliteter og grønne områder. Bydelen Eixample overfor La Rambla er ideell for shopping og kan by på noen av Barcelonas beste modernista-bygninger, blant annet arkitekten Antoni Gaudís hovedverker.

Cadaqués ligger som en vakker oase med sine hvite hus mot det blå havet ved foten av de folketomme fjellene. I tillegg til å ha utseendet med seg har områdets hovedstad også en snev av kunstnerisk atmosfære, mye på grunn av bohemtyper som Salvador Dalí, Pablo Picasso og Antoni Pitxot som har kommet hit i årenes løp. Byens kjennemerke er Iglesias de Santa María, som troner på en bakke i den gamle bydelen, hvor den loser de sjøfarende forbi de farlige skjærene inn til byen.

Middelhavskysten nord for Blanes og opp til den franske grensen kalles Costa Brava – ”Den ville kysten” – etter de vakre, forrevne klippene som kysser det blå Middelhav. Mellom klippene har naturen skapt en endeløs rekke av bukter med små fristende sandstrender.

Pyreneene byr på naturopplevelser og rike muligheter for fysiske utfordringer til avveksling fra strandliv og storbypuls. Skisport, fjellklatring eller fotturer i naturparker kan kombineres med tusen år gamle UNESCO – fredede kirker.

Byen Olot ligger i et skogkledd område ved foten av Pyreneene, og 40 vulkaner stikker opp av jorden i og utenfor byen. Bak sitt ytre skjuler Olot en severdig gammel bydel med praktbygninger av stein fra 17- og 1800-tallet, hyggelige plasser og velassorterte forretninger. Fra sentrum er det bare en kort spasertur til den 534 meter høye Volcá de Montsacopa, som har en kirke og et rundt krater på toppen. Stien opp til fjellet er fullt av svart vulkansk stein.
De nærmeste andre vulkanene i området befinner seg rundt 6 kilometer sørvest for byen. Fotturen til den 769 meter høye Volcá de Santa Margarida, som har et perfekt rundt krater med en liten kirke i bunnen, egner seg for familier med små barn da turen er lett.

Om sommeren er den lille dalen Vall de Núria et slaraffenland for barn som kan leke i præriebyen rundt skihotellet, mens større eventyrere kan bestige noen av Pyreneenes høye tinder. Om vinteren er området et stort skisportsenter.

Turkisgrønne fjellvann, fossende vann, fossende elver, buldrende fosser, piplende bekker og grønne, svampaktige myrdrag – kort sagt vann i alle dets fristende former – gjør Parc Nacional d’Aigüestortes til et av de vakreste landskapene i Pyreneene. Frodigheten står i kontrast til karrige klippelandskaper og snøkledde fjelltopper som reiser seg høyt over gran- og furuskoger, hvor pyreneisk gemse, orrfugl, murmeldyr og lammegribb holder til.

I ministaten Andorra kan du besøke hovedstaden La Vella hvor du kan shoppe og boltre deg på Sør- Europas største kurbad La Caldea. Fra bygningens 80 meter høye kirkespirlignende tårn er det flott utsikt til fjellene.
Andorra har også Pyreneenes fineste alpinløyper, som er fullt på høyde med de beste i Alpene. Om sommeren åpenbarer det seg et prektig fjellvandringslandskap av frodige daler, platåer med fjellvann og topper på nesten 3000 meter. Byen Arinsal er et glimrende utgnagspunkt for fjellturer til fots og til Andorras høyeste fjell Pic de Come Pedrosa på 2942 meter.

Catalonia er spennende og annerledes, større og bedre enn noen andre – akkurat som katalanerne vil ha det. Perfekt for minneverdig ferie!

Pin It on Pinterest