Spania

– Fiesta, siesta, historie, pilegrimsvandring og vingårder!

Spania er et land for alle sanser, og spanjolene lever med alle sanser – og de lever intenst. Like intenst som solen er ubønnhørlig ved middagstid og natteluften er svalende i fullmånens skjær. Du skulle tro at det må en del energi til for å følge spanjolenes tempo, men alt foregår så avslappet at du i stedet får energi av å ferdes med spanjoler.

I Nord-Spania møtes det mest moderne og det urgamle. Ikke langt fra Riojas trendy designervinhus trer du inn i et klippelandskap med millioner år gamle dinosaurfotspor. En tusen år gammel kirke på pilegrimsruten kan kanskje virke som en antikvitet, men i en gruvesjakt i Castilla y León ligger 800 000 år gamle rester av de eldste menneskene i Europa – homo antecessor.
Nord-Spania har elegante mattempler, hvor du kan spise deg gjennom en 25-retters meny fra Spanias «new nouvelle cuisine» på tre timer uten å føle at du har forspist deg. Så er det alltid en byfest i nærheten, hvor det aldri blir for mye av det gode. Eller du havner på en kjempefest der bønder og landsbykoner dynker hverandre med spannevis av riojavin, mens barna spruter vin fra vannpistoler. Ikke rart at surrealismen slo dype røtter i Nord-Spania.

Catalonia byr på eventyrlig arkitektur, surrealistisk kunst, kreativ fotball, trendsettende gastronomi… Ja, hva er det disse katalanerne ikke får til? Riket vokser nesten inn i himmelen med Pyreneenes storslåtte natur. Ved foten av fjellene møter skulpturelle klipper og vakre strender det glitrende Middelhavet badet i sol.

Ved den ville Middelhavskysten kan du følge i Salvador Dalis fotspor og oppleve tre steder som tilhørte den surrealistiske maleren, deriblant nasjonalparken Cap de Creus. Området er velegnet for bading og fotturer, mens skiløpere og fjellklatrere kan boltre seg i Pyreneene og Andorras skiløyper og naturparker. Midt på den lange kyststrekningen lokker storbyen Barcelona med Ramblaens folkeliv, fremragende kunstmuseer og sublim arkitektur.

I Rioja skyter vinhus med ny design og nye vinhoteller opp som frodige vinstokker overalt i det nordspanske vindistriktet. Her kan vinsmaking kombineres med enestående arkitekturopplevelser. Fra tradisjonelle vinbodegaer fulle av historier og verdiget til splitter nye arkitekturperler, hvor fremstillingen av vin møter moderne estetikk.

Små skikkelser på øde grusveier over en mektig slette. De gamle kongebyene venter på den andre siden. Pilegrimsruten gjennom Castilla y León er en vandring gjennom naturen og spansk historie.

Strender som tar deg med storm. En solnedgang ved verdens ende. Magiske klipper og katolske mirakler. Tro kan flytte fjell, og naturen overgår seg selv langs Costa de la Muerte i Galicia.

Dristig arkitektur gir nerve til den postindustrielle storbyen Bilbao. Haute couture – hoteller skyter opp langs den gjenfødte elvebredden. Bilbao har skiftet image og er trendy som få andre byer i Spania.

I Sør-Spania leves nåtiden midt i fortiden, det moderne dyrkes med samme selvfølgelighet som det middelalderske – og du lever på gaten, i de øde fjellene og på de varme strendene.

Langs Middelhavet er det nærmest tropisk klima, med palmealleer langs de folksomme strendene, mens en kjøligere vind blåser vindsurfere i rasende fart bortover Atlanterhavets bølger utenfor de brede sandstrendene. Men bare noen få kilometer fra kysten ligger øde furu- og korkeikskoger. Oppe i fjellene blir luften kjøligere, og de grå klippene kneiser med flekker av grønt buskas og lave trær. De høyeste fjellene sør for Granada er frodige og fuktige, og på toppene er det snø – som du kan nå i løpet av mindre enn to timers kjøring fra en badestrand. I tillegg er det ørken ved Almería: tørr og øde, fascinerende med rå og grå fjell som styrter bratt ned i havet.

Som hvite byggeklosser ligger klynger av hus på fjelltopper eller nede i grønne daler. I den stekende solen blir du blendet av de hvitkalkede husene i det grå og grønne havet av klipper, buskas og marker. De hvite landsbyene – Los Pueblos Blancos – er essensen av Andalucías skjønnhet og romantikk.

Det gule gatelyset blir gjenspeilet i brosteinene i de trange smugene som akkurat er blitt spylt for å få støvet til å legge seg. En litt kjølig fuktighet stiger opp fra brolegningen, og luften er full av duften fra appelsintrærnes blomster. Et lam prøver å overdøve den høyrøstede diskusjonen om dagens fotballkamp, mens en flamencosangers klagende quejío lyder fra en stue. Velkommen til Sevilla!

Fra den store moskeens skog av søyler, gjennom brosteinsbelagte smug. Over synagogen og borgens takkede skyteskår til kalifens palass utenfor byen. Overalt trenger den arabiske kulturen gjennom de siste århundrenes kristne styre. Få steder i Europa kommer du så tett innpå det arabiske som i Córdoba.

Alhambras mektige røde murer rager majestetisk opp over de grønne vekstene på fjellet midt i byen. Bak den arabiske borgen spiller sollyset i snøen på fjellene i Sierra Nevada, mens solen steker ned over de hvitkalkede husene i de trange, krokete og bratte gatene i araberkvarteret Albaicín.

Valencia summer av hektisk liv og aktivitet. Spanias tredje største by er en stor kulturby, og har et internasjonalt ry for alt fra klassiske konserter til tungrock til ny arkitektur. Nattelivet i Valencia er selv etter spansk målestokk noe helt utenom det vanlige.

Spania venter på deg, med sitt mangfold av opplevelser, vingårder, storbyer, fiesta og siesta!

Pin It on Pinterest