Volcanoes nasjonalpark

– Hjemme hos fjellgorillaene!

Du har sett de på film og lest så mye om dem at en nærmere presentasjon ikke er nødvendig. Nå mangler det bare at du selv reiser for å se dem. Det er virkelig en uforglemmelig opplevelse.
I Volcanoes nasjonalpark kan du møte de myteomspunne dyrene i Rwandas tåkefulle regnskoger. Få ting gir så varige, fine inntrykk som et besøk hos fjellgorillaene.

Det er tidlig morgen og solens første stråler bryter gjennom tåken som ligger som bomull rundt fjellene. Morgenkulden har sneket seg inn i kroppen, og det skal bli godt å legge avsted slik at du får igjen varmen. Regnskogens mørke tretopper danner en paraply over hodet ditt, og forventningene er høye. Det er ikke hver dag du skal på gorillajakt….
Gruppen på seks personer kjenner eufori, glede og spenning der dere rusler sammen mot eventyret. Snart forlater dere landsbyer og åkre, og regnskogen sluker dere.

Volcanoes nasjonalpark ble grunnlagt i 1925 og er den første nasjonalparken i Afrika. Foruten fjellgorillaer, er parken hjem til skogelefant, mange hundre arter fugler, amerikansk bøffel og apekatter. Men de store stjernene er altså fjellgorillaene. Det bor totalt syv gorillafamilier i parken, hvor av den største kalles Susa Group, oppkalt etter elven Susa som har sitt utspring i Virunga – fjellene. Det var denne gruppen Dian Fossey studerte. I familien hører også verdens eldste gorilla, Poppy, som ble født i 1976.

Hvilke av familiene du besøker er det viltvokteren og guiden som bestemmer. De har radiokontakt med speidere som følger gorillaene, som stadig er på vandring gjennom parken. I dag skal ikke gruppen du skal besøke gjøre det lett for deg å komme på besøk. Guiden rister litt på hodet. Ingen vet hvor gorillaene har tatt veien. Så det er bare å fortsette. Oppover og oppover, gjennom tornekratt og bambusskog. Vannflasken er god å ha, for det blir varmt under oppstigningen.

Plutselig – en åpenbaring. Rett foran deg dukker to ravnsvarte gorillaer opp. De er kanskje 10 meter unna. Gorillaene er blitt virkelige, og alt strevet gjennom skogen, pusting og svettingen er glemt. Du kjenner bare glede. De sitter på sine ender og gomler videre på dagens frokost. Uten å ense at de har fått besøk og har oppfylt drømmen din. Fortryllelsen forsetter, den blir faktisk bare bedre, når de sorte og vakre skapningene begynner å røre på seg. Bambusen knekkes høylytt når de nesten rullende beveger seg mot en lysning i skogen. Så er de der, alle gorillaene. Det er som å komme inn på et slektstreff. Små og store. De er rundt deg og foran deg. Ungene er nesten til å spise opp, så søte er de der de leker og spiser og klatrer over mammaen sin. Mest imponerende er flokkens vokter, familiens overhode, sjefen selv. Hannen, en 200 kilo tung silverback, holder vaktsomt øye med begge gruppene – sine egne og din. Du blir sittende på akkurat samme måte som gorillaene, men med mye mer andakt for dem enn de har for deg. Så har du kamera i hendene, gorillaene har bambus. Lyden, lukten, opplevelsen og ikke minst gleden over å være her og få ta del i denne unike og uforglemmelige opplevelsen. Det er kun dem og deg i universet.

En hver reise har en slutt, og etter en time er det over. Guiden hvisker at det er på tide å ta farvel og sette kursen tilbake. Du forlater gorillaene, og det siste du ser er det nysgjerrige blikket til en liten gorillaunge, hvor håret stritter i alle kanter.
Drømmen er oppfylt!

«In the heart of Central Africa, so high up that you shiver more than you sweat,» skrev den fremragende zoologen Dian Fossey, «are great, old volcanos towering up almost 15,000 feet, and nearly covered with rich, green rainforest – the Virungas».
Fossey var en amerikansk zoolog som dedikerte livet sitt til å studere gorillaene. Hun studerte dem daglig i Rwandas fjellskog, hvor hun i 1967 skapte forskningssenteret Karisoke Research Center. Hun grunnla også The Dian Fossey Gorilla Fund for å beskytte fjellgoriallene som hun var fascinert av. I en alder av 53 år ble Fossey funnet drept i teltet sitt i Virunga – fjellene. Drapet er svært myteomspunnet. Hennes spennende reise til Rwanda, opplevelsene og båndene hun knyttet til gorillaene ble til en selvbiografi (Gorillas in the Mist) som kom ut i 1983. I 1988 ble den filmatisert med navnet I gorillaens rike med Sigourney Weaver i hovedrollen.
I dag kan du besøke graven hennes ved å følge Dian Fossey Tomb Trail. Fjellgorillaene overlevde takket være Dian Fosseys innsats. Hun er gravlagt på forskningssenteret hun grunnla, sammen med flere av gorillaene hun var så glad i. Stien opp til graven og senteret er en vakker, men litt krevende fottur på nesten to timer. Du vandrer opp bratte stigninger, forbi orkideer, fugler og noen ganger kan du være så heldig å se fjellgorillaer.

Du kan bli med på gorillatrekking året rundt, men beste reisetid er juli til oktober. Da er det minst regn, men samtidig må du regne med å gå lenger for å se dem.
For å delta på gorillatrekking må du ha en tillatelse og det utstedes kun 18 tillatelser per dag så det må bestilles i god tid før avreise.

Fjellgorillaene i Rwanda og Volcanoes venter på deg. Opplevelsen vil garantert være et av høydepunktene i livet, og noe du aldri kommer til å glemme!

Pin It on Pinterest