Wroclaw

– Følg dvergene i Polens nye storbyfavoritt!

Wroclaw lever i skyggen av både Kraków, Gdansk og Warszawa. Noe som er synd, for byen har en fascinerende historie og vakker arkitektur.

Gjennom århundrene har et utall folkeslag satt sitt preg på Wroclaw. Den enestående blandingen av nasjonaliteter og skiftende regimer, i tillegg til byens mange skiftende navn, har gitt byen status som kulturhovedstad. Som de fleste andre byer i Polen ble Wroclaw bombet sønder og sammen under andre verdenskrig. Hele 70 prosent av bygningene ble totalt ødelagt. Den gang var byen tysk, noe den hadde vært siden middelalderen. Som alle andre polske byer, reiste Wroclaw seg igjen. Gamlebyen ble bygget opp, og arkitektene hentet inspirasjon fra eldre, polske byggeskikker og uvanlig mye fra barokken. Resultatet er et slående vakkert sentrum.

Den historiske markedsplassen Rynek, er et syn for guder, og etter det tilsvarende torg i Kraków, er den det største av sitt slag i Europa. I dag er det selve hjertet i byen med utallige spisesteder, barer og kafeer. Markedshallen er verdt et besøk, og her kan du la ganen få smake på lokale spesialiteter. Alt fra ost og pølser til kaker og søtsaker lokker besøkende inn i hallen.

Avlegg også et besøk i St. Elisabeth – kirken. Når du står oppe i det 91 meter høye tårnet, har du fugleperspektiv over hele markedsplassen og omegn. Du bør kanskje ikke legge i vei opp de 300 trappetrinnene rett etter middag.
Det kjempestore Raclawicka – panoramaet viser det berømte slaget ved Raclawice i 1794, og med 3600 rundskue, sin 3D – effekt og dekorasjon med busker og spor i søle, får du et innblikk i hvordan slaget utspant seg.

Glem alt som heter pub – til – pub runde for en stakket stund. Begi deg heller ut på leting etter  små, knudrete menn med metallkropper rundt om i gamlebyen. Undergrunnsbevegelsen Oransjealternativet viste sin avsky mot det politiske systemet på 1980 – tallet ved å spraymale dverger over politisk propaganda. Den første gnomen ble reist til ære for denne gruppen, men siden har de små figurene dukket opp over hele byen. I dag er det 240 dverger, som alle har sin egen historie. Kart med plasseringene fås kjøpt, og dermed kan jakten på de små sjarmørene begynne!

Wroclaw passer utmerket for familier med sine dverger og flere andre barnevennlige attraksjoner.

 

Pin It on Pinterest