Warszawa

– Hvor fortiden møter nåtiden!

Historiens pust merkes best i Stare Miastro (Gamlebyen) hvor arkitekturen har bevart den gamle Warszawa – atmosfæren. Med sine 1,7 millioner innbyggere er Warszawa først og fremst en europeisk storby. Men den er den historiske storbyen, og den historien som først og fremst fortelles tydeligere her enn i andre europeiske storbyer, er den om naboenes mange århundrer lange invasjon, om andre verdenskrig og om kommunismen. Her finner du gamle kongeslott, museer, katedraler, kirker, grønne parker, minnesmerker, shoppingsentre, sjarmerende kafeer og restauranter og palasser. Følg gjerne Kongeveien som begynner på Slottsplassen og løper gjennom byen helt til Wilaów – slottet. Her kan du beundre St. Anna kirken fra 1400 – tallet. Nedenfor kirken ser du Polonias hus hvor Marie Cure arbeidet før hun flyttet til Frankrike. Se Radziwill – palasset hvor den åtte år gamle Fryderyk Chopin hadde sin første offentlige opptreden i 1817. I dag er det hjem til Polens president. Besøk Kongeslottet, for hvis prinsessen på erten faktisk hadde et slott, så ville det sett slik ut.

Når du vandrer rundt i Gamlebyen føles det som om du går rundt i en vakker bydel fra 1700 – tallet, men fasaden bedrar. Husene er ikke 250, men nærmere 50 år gamle. Denne delen av byen var en av hovedbastionene under Warszawa – oppstanden, og derfor sørget nazistene for å bombe hvert eneste hus sønder og sammen. Overlevende og innflyttere brettet opp ermene og klarte med en enorm kraftanstrengelse – uten penger, uten mat og i begynnelsen uten tak over hodet – å bygge opp igjen byen.

Warszawa tilbyr nok attraksjoner, severdigheter og monumenter til å fylle dagsplanen for en uke. For den som er interessert i andre verdenskrig, er Uprising Museum et must, og du kan tilbringe flere timer her mens du gjenopplever det polske folks kamp mot nazistene.

Shoppingtilbud er det ingen mangel på, og senteret De gylne Terrasser strekker seg over fire etasjer. Når du er sliten, er det bare å slå seg ned på en av de mange kafeene eller restaurantene. Alternativt kan du velge de mindre butikkene i sidegatene eller Russermarkedet. Warszawa har nok å by på – og det er tilfredsstillende nok bare å rusle gatelangs i denne byen.

Pin It on Pinterest