Kraków

– Historisk og magisk!

Forfallen storhet og sjarm har vært Krakóws varemerke i flere hundre år. De gamle gatene står slik de alltid har gjort, krydret med dagens fastfoodkjeder, moderne kunst og shoppingsentre. Det gamle jødiske kvarteret finner tilbake til røttene sine, mens historien fortsatt står uhyggelig nær i områdets konsentrasjonsleire. Kraków er akkurat slik den var før verden gikk av hengslene. Byen holder fast på sitt sindige tempo og sin status som Polens kulturelle og intellektuelle hovedstad med en sterk katolsk åre. Kraków er en av de mest interessante turiststeder i Europa. Byen er Polens gamle kongehovedstad der legender og historie fletter seg sammen med modernitet og nåtid. Her flommer det over av historie, kunst, kultur, teatre, kabareter, klubber, ølkjellere og restauranter – nok til å tilfredsstille enhver smak.

Torget Rynek Glówny ble anlagt på 1200 – tallet som et av Europas største markeder. Det vakre torget bugner i dag av kafeer, severdigheter og shoppingmuligheter. I Kleshallene (Sukiennica) virrer folk rundt og en summing av språk fra hele verden møtes i den luftige kleshallen, som for 500 år siden var Krakóws viktigste handelssenter. På en høyde rett sør for gamlebyen troner slottet Wawel. Innhyllet i tamburinspill i bakgrunnen og legenden om den ildsprutende dragen i bakhodet, er slottet som hentet ut av en fargerik middelalderhistorie. I mer enn 450 år rommet bydelen Kazimierz Kraków jødiske befolkning. Under andre verdenskrig ble jødene deportert til en getto og siden sendt til konsentrasjonsleire. I dag har bydelen våknet til live igjen, og trekker besøkende med sine mange kafeer. På Schindler’s Fabrikk kan du gjenoppleve Steven Spielbergs film «Schindlers Liste» i et nytt og moderne museum.

Utenfor Kraków finner du den kommunistiske arbeiderbyen Nowa Huta, med sine melkebarer (folkekjøkken) som byr på tradisjonelle polske retter slik de ble servert under kommunismen. Saltgruvene i Wieliczka viser frem et spektakulært galleri av saltskulpturer i gruvene. Saltgruvene er å finne på UNESCOs verdensarvliste – og det er slett ikke uten grunn. Auschwitz – Birkenau, konsentrasjonsleirene som er blitt selve symbolet på holocaust, ligger cirka en times kjøring fra Kraków. Her kommer du ansikt til ansikt med nazistenes grusomheter. Auschwitz står stort sett akkurat slik som da nazistene forlot den i januar 1945. Gå inn gjennom porten med «Arbeit Macht Frei» – inskripsjonen for videre besøk i brakkene som nå huser utstillinger. Birkenau ligger to kilometer fra Auschwitz, og var den egentlige utrydningsleiren. Togsporene som førte fangene direkte til gasskamrene viser deg veien.

Kraków er et fantastisk reisemål som kan besøkes året rundt, og tilreisende kommer gjerne tilbake, gang etter gang.

Pin It on Pinterest