Gdansk

– En legendarisk og vakker by!

Når du tenker på store hendelser i verdenshistorien står lille Gdansk i sentrum for to av dem: Starten på andre verdenskrig og kommunismens fall. Byen kan ikke klandres for det første, men sistnevnte er den meget stolt av. Det var nemlig her, på skipsverftene, at fagforeningen Solidaritet oppstod. Utad kan Gdansk virke som en industriell havneby, men ikke la deg lure! Gdansk har utrolig mye å by på.

Den Røde hær for hardt frem mot det gamle senteret i Gdansk da andre verdenskrig gikk mot slutten. Etter krigen lå store deler av byen i ruiner. Gamlebyen ble gjenoppbygd i 1600 – tallstil og fremstår i dag som en vakker, historisk kulisse med en bred hovedgate, der husene på ekte hansabymanér har høye og smale fasader i mange farger, en svært presentabel havnefront, gamle kirker og en hyggelig lilleputtgate: Mariacki.

Attraksjonene ligger som perler på en snor langs Kongeveien. Det var her kongene kjørte i prosesjon da de besøkte byen og ankom gjennom de vakre portene Brama Wyzynna og Zlota Brama. Videre kommer du til Den lange gaten (ul. Dluga) og Det lange markedet, som er omkranset av fine, høye, smale hus med fargede fasader. Husene er i dag hjem til mange museer samt kafeer og restauranter. Den ofte fotograferte fontenen midtveis langs ruten, der Neptun svinger treforken sin, minner om byens tilknytning til havet.

Om historiske hendelser lokker deg til Gdansk, er du pålagt et besøk på Solidaritetsmuseet for å lære mer om fagforeningen Solidaritet og Lech Walesa. Legg også turen innom Skipsverftet og Monumentet som er reist til minne om arbeiderne som mistet livet under urolighetene i 1970. På Westerplatte vil en hver med sans for andre verdenskrig treffe blink. Nettopp her falt de første skuddene 1.september 1939 – og verden ble kastet ut i ny verdenskrig. Stutthof ligger drøye fem mil fra Gdansk, og var Polens første konsentrasjonsleir. Den ble satt i drift 2.september 1939, dagen etter at nazistene gikk til angrep. Den var også den siste leiren som ble befridd.

Gdansk er en utmerket destinasjon for familier, med et bredt utvalg aktiviteter for familiens minste.

Det er mange severdigheter, som de bevegelige sanddynene, vikinglandsbyen Jomsborg og ridderborgen Malbork, i området, som passer flott til en dagsutflukt.

Gdansk er del av Trippelbyen, som den utgjør sammen med badebyen Sopot og Gdynia.

Pin It on Pinterest