Auschwitz – Birkenau

– «Jews are a race that must be totally exterminated»
(Hans Frank)

Det lå mange konsentrasjonsleire spredt over hele Polen, men Auschwitz – Birkenau var den største. Denne leiren er blitt selve symbolet på holocaust og nazistenes folkemord på jødene som rase under andre verdenskrig, og av polakker, sigøynere, sovjetiske krigsfanger, psykisk syke og folk med «gal» politisk eller seksuell legning. I alt 1,5 millioner mennesker fra 28 nasjoner ble kaldblodig myrdet her.

Det er vanskelig å beskrive Auschwitz med bruk av ord fra det dagligdagse språket, for Auschwitz var ikke noe vanlig sted. Det er umulig å beskrive de grusomhetene som foregikk her, og selv fantasien setter stopper. 70 år etter at nazistene ble nedkjempet og leiren frigjort, er det vår plikt å minnes ofrene, og bevare minnene om dem. Viktigst av alt er vår oppgave å sørge for at dette ALDRI skjer igjen. Vi kan ikke la historien gjenta seg…
Leirene er i dag innredet som museum og minnesmerke for ofrene. De står de, som tause vitner om menneskehetens mest grusomme hendelser, og som en evig påminnelse om grusomhetene som mennesker påførte hverandre.

Auschwitz
Auschwitz står stort sett akkurat slik som da nazistene forlot den i januar 1945, rett før sovjetiske tropper rykket inn og befridde konsentrasjonsleiren. Den berømte porten med «Arbeit Macht Frei» – inskripsjonen fører inn til selve leirområdet. Noen av de 30 røde mursteinsbrakkene huser nå museumsutstillinger med blant annet Zyklon B – beholdere, bilder av noen av fangene, berg med avklippet hår, sko, trebein, krykker, briller og kofferter, omhyggelig sortert for gjenbruk i Det tredje riket. Andre brakker er innredet til minne om ofre fra de landene som mistet borgere i Auschwitz. Stillheten råder over området, og hendelsene fra krigen tynger deg mens du vandrer rundt mellom vakttårn, piggtrådgjerder, krematorier og gasskamre.

Birkenau
Birkenau, eller Auschwitz II, var den egentlige utryddelsesleiren. Den ligger to kilometer fra Auschwitz. Det bodde 90 000 mennesker i leiren i 1944, og det enorme arealet er omgitt av piggtråd. De fleste trebrakkene ble brent ned da nazistene rømte leiren, men uendelige rekker med skorsteiner i rød murstein viser hvor de en gang stod. Noen av trebrakkene kan besøkes. De var opprinnelig bygget for 50 hester, men under krigen bodde det opptil 1000 mennesker der. Jernbanesporene ender ved gasskamrene og krematoriene som ble sprengt i luften av nazistene for å skjule sporene etter sine umenneskelige ugjerninger. Området huser også en dyp innsjø hvor asken fra de mange kremerte likene ble deponert. Her er også en lang rekke med gravsteiner til minne om ofrene. De er inngravert med ofrenes mange forskjellige språk, deriblant norsk.
Om Auschwitz sjokkerer og påvirker deg, er Birkenau nesten enda verre. Når du står i vakttårnet og skuer utover området, vil du virkelig innse grusomhetens enorme utstrekning. Det Birkanau «mangler» i form av museer og bilder, gjør det opp for i omfang og størrelse.

Pin It on Pinterest