Mount Everest

– Verdens høyeste fjell!

Hvem har vel ikke lekt med tanken om hvordan det vil være å stå på toppen av verdens høyeste fjell? Nærmere himmelen kommer man ikke, blir det sagt – men svært få av oss får oppleve dette. Ikke uten grunn, for historiene rundt det 8848 meter høye vidunderet er mange, og ikke alle har endt lykkelig dessverre.

I vesten er verdens høyeste fjell kjent som Mount Everest. Nepaleserne kaller det Sagarmatha, tibetanerne Chomolangma. Fjellet ligger i landskapet Khumbu på grensen til Tibet, rundt 150 kilometer nordøst for Kathmandu.
I Nepal ligger 8 av de 14 fjell i verden som er høyere enn 8000 meter: Sagarmatha (Mount Everst), Kangchendzonga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri, Manaslu og Annapurna I. Disse åtte er også blant de ti høyeste i verden.

I 1852 oppdaget den bengalske oppmåleren Radhanath Sikhdar at «Topp XV» på grensen mellom Nepal og Tibet var verdens høyeste fjell. Det ble i 1865 oppkalt etter George Everest, som arbeidet for Survey of England med å måle opp Himalaya.
Siden den gang har fjellet bergtatt all verdens klatrere. Ikke fordi det er det vakreste eller teknisk sett vanskeligste fjell å bestige, men fordi det er det høyeste punkt på kloden.

Inntil 1950 var Nepal lukket for utlendinger, og alle Everest – ekspedisjoner forsøkte seg fra Tibet. I 1922 nådde britiske klatrere 8320 meter. I 1924 ble Mallory og Irvine sist sett 300 meter fra toppen, men om de nådde helt opp vet man ikke.

I 1945 ble Tibet stengt for utlendinger. Da Nepal åpnet grensene i 1950, startet en rekke forsøk med en gang. Mennesket, som alltid skal overgå seg selv, nådde ikke jordens høyeste punkt før 29.mai 1953 hvor newzealenderen Sir Edmund Hillary og den lokale sherpaen Tenzing Norgay stod på toppen av «Verdens tak». De kom seg opp via sørøst – ryggen på fjellet, og dette er fortsatt den mest brukte ruten. I 2003 ble 50 – års jubileet for bestigningen feiret med at deres sønner klatret til topps sammen.

Den første kvinnen til å erobre Mount Everest var japaneren Junko Tabei, som nådde toppen i 1975. Av nordmenn kom Arne Næss Jr., Odd Eliassen og Bjørn Myrer Lund seg til topps i 1985 og Randi Skaug i 2005.
Over 3000 mennesker har klart å nå toppen til fots, men svært mange har også dessverre aldri kommet ned igjen. Det finnes ingen ende på hvor langt mennesket vil gå for å utfordre seg selv. Davo Karnicar stod på ski fra toppen til BAse Camp på fem timer i 2000.
Apa Sherpa har vært flest ganger på toppen, med sine 20 turer. I 2013 forsøkte én mann å bestige fjellet ved å gå baklengs, én var ikledd en isbjørndrakt og én hadde ingen armer.

Det er en fysisk og teknisk utfordring, for ikke å snakke om økonomisk,  å klatre til topps av Mount Everest. De fleste har hverken tid til akklimatiseringen eller kreftene til å bestige det lunefulle fjellet, men alle kan bli med å se toppen allikevel. Bli med på 1 times flytur rundt de høyeste fjellene i Himalaya, og selvfølgelig Mount Everest. Det arrangeres også helikopterturer rundt «Verdens tak», så det er fullt mulig å kunne beundre fjellet over alle fjell for oss alle.

Det er en unik opplevelse å få se disse majestetiske fjelltoppen på nært hold, og du vil garantert miste pusten. Dette er virkelig noe å skrive hjem om!

Pin It on Pinterest