Essaouira

– Folk, røvere og hippier!

Hvitkalkede hus, måkeskrik og duft av nyfanget fisk. De blåser på de hvite veggene og de blå dørene i Marokkos windsurferby nummer 1. Bak dørene gjemmer det seg avkjølte gårdshager og elegant innredet rom. I medinaens gater løper barna rundt barfotet, i havnen arbeider båtbyggerne og sardinfiskerne, og nær bastionen former kunsthåndverkerne sine varer i tujatre.

Det var etter en reise til Essaouira at Torbjørn Egner fikk ideen til historien om Kardemomme by på slutten av 1940 – tallet. Jimi Hendrix og Cat Stevens lot seg begeistre av stedet på sine marokkanske rundreiser noen år senere. I dag er det en vennlig og avslappende by hvor du garantert skulle ønske du kunne være et par dager ekstra. Stemningen er mye roligere enn i Marrakech, mens strendene er mer vindfulle og vannet litt kaldere enn i Agadir. Miksen er imidlertid uslåelig.

Filminstruktøren Orson Welles valgte Essaouiras festningsanlegg da han skulle finne et sted å spille inn åpningsscenen til filmen Othello (1952). Årtier senere inngikk festningsanlegg og andre lokaliteter i Essaouira også storfilmen Jerusalem (1996). Både på film og i virkeligheten er festningsanlegget imponerende. Vollanlegget langs de nordlige klippene, Skala de la Ville, og anlegget ved havnen, Skala du Port, gir flott utsikt over medinaen og over havet ut til øyene Iles Purpuraires, som i dag er et fuglereservat.
På Rue de Skala ligger en rekke verksteder, noen bygget inn i selve bastionene, hvor byens berømte tujatreskjærere fremstiller og selger sine imponerende esker, sjakkspill og andre kunstferdige gjenstander i den harde, duftende tresorten.

Fiskere i brune kjortler og blå overaller arbeider hardt og effektivt. I land kommer østers, reker, sardiner og blekksprut. Fiskehavnen, som ble anlagt på 1700 – tallet, fungerer i beste velgående og er Marokkos tredjestørste. Hver ettermiddag kan du se fangsten komme i land og garn, motorer og andre ting blir reparert og smurt, mens måkene sirkler skrikende rundt fiskernes hoder.

I 2001 ble medianen satt på UNESCOs verdensarvliste. Medinaen er ikke like vanskelig å finne som i andre marokkanske byer, fordi den ble oppført med inspirasjon fra europeisk militærarkitektur – med like gater, som krysser hverandre i rette vinkler – omgitt av festningsmurene. Gjennom tidene har befolkningsgrupper fra ulike deler av verden slått seg ned her.
Atlanterhavet, vinden og de alltid skiftende fargene. Essaouira har inspirert de lokale til å arbeide med kunst, og utenlandske kunstnere til å bo og arbeide i byen. Antall kunstnere og gallerier er imponerende.

Hva gjør du i Essaouira, bortsett fra å ligge på stranden eller vandre rundt i smug og souker? Du kommer helt sikkert til å havne i en eller annen handelssituasjon, med enten teppehandleren eller annen kremmer. Det er både morsomt og spennende, selv om det innimellom kan bli en ørliten utfordring å komme til enighet om prisen.
Byens eldste hammam, Hammam Lalla Mira, er verdt et besøk. Så kan du ri både på hest og dromedar, enten korte turer på stranden eller litt lengre i fjellene.
Det er også gode muligheter for windsurfing, kitesurfing, jetski og vannski. Så er det sol og bad naturligvis. Bli gjerne med på en båttur for å se byen fra sjøsiden.
Begi deg gjerne ut på en vandretur eller spaser langs stranden. Stranden er veldig koselig når solen forsvinner og etterlater sine sterke farger på  både himmel og hav.
Besøk også olivenolje – og honningprodusentene eller ta en dagstur rundt i området.

Essaouira er behagelig og avslappet, og en introduksjon til en gammel hippie. Byen lar seg fint kombinere med Marrakech, Agadir eller en rundreise.

Pin It on Pinterest