Agadir

– Marokkos syden!

Agadir er Marokkos ledende badeby. Men det er fiskeriene og ikke feriegjestene, byen primært lever av. Fiskehavnen ligger et stykke utenfor byen, så du trenger ikke bekymre deg om fiskelukt under ferien – om du ikke selv oppsøker en av de mange fiskerestaurantene. Byen er på alle måter forskjellig fra resten av Marokko. Agadir er laget nesten utelukkende for turister, men når bølgene slår innover den lange og brede stranden, er det lett å skjønne hvorfor solhungrige nordmenn valfarter hit.

Et fatalt jordskjelv i 1960 jevnet nesten all bebyggelse med jorden, og da det hele skulle bygges opp igjen, var stikkordet turisme. Tradisjonell arkitektur gikk i glemmeboken, og opp kom hoteller og restauranter som kunne levere det turistene ønsket. Dermed passer Agadir best for de som er mest opptatt av sol, varme og komfort.

Bølgene slikker langt inn over stranden når store dønninger fra Atlanterhavet knekker og trekker inn mot kysten. Stranden i Agadir er langstrakt og full av liv. Parasoller stikker opp som fargeglade klatter bortover hele, det spilles fotballkamper hvor tilskuere heier ivrig fra håndklærne sine og det er tilrettelagt for en lang spasertur.
Livet langs strandpromenaden dør ikke ut før sent om natten, og restauranter og strandbarer er fine steder å møte både marokkanere og turister.
Agadir Marina ligger ved nordenden av strandpromenaden og her har plass til 300 lystbåter. Det finnes et stort utvalg restauranter, kafeer og butikker med internasjonale butikkjeder.

Kasbah’en, den befestede bydel, ble opprinnelig oppført i 1540 – årene som et ledd i det arabiske Saadi – dynastiets forsøk på å fordrive portugiserne. Det lykkes, og i en lang periode med fred ble kasbah’en brukt til å huse beboere. Den ble forsterket i 1752, men ellers stod den stort sett uforandret, inntil et voldsomt jordskjelv rammet byen i 1960. Kasbah’en ble, slik som resten av byen, lagt i ruiner, og i dag står kun de delvis oppbygde portene og murene tilbake.
Så det er ikke for selve fortet du tar turen opp til toppen av det 236 meter høye fjellet, som er en utløper av Høye Atlas. Men det er en fin opplevelse å stå på toppen med atlanterhavsbrisen og det skarpe sollyset i øynene og kikke ut på bølgene som slår innover den brede stranden. Ved foten av fjellet ligger Agadirs gamle sentrum, som ble lagt øde i jordskjelvet. Like ned til høyre sees fiskebåtene på vei inn i den store fiskehavnen med deres last av sardiner. Det er verdens største sardinhavn og Marokkos største fiskerihavn.

Agadir er en behagelig og rolig by å ferdes i, men det kan være deilig med et lite avbrekk fra bylivet og sand mellom tærne. Da lokker Vallée Des Oiseux (Fugledalen), en liten park i en V-formet dal, med frodig vegetasjon som tiltrekker seg en del fugler. Barnefamilier trekker hit for å benytte den store lekeplassen og besøke den lille dyreparken.

Agadir lar seg fint kombinere med en rundreise eller et opphold i Marrakech.

Pin It on Pinterest