Nyika nasjonalpark

– Ville dyr mellom bakkar og berg!

Nyikas hovedattraksjon er det vakre og unike landskapet, så helt ulikt alt annet som finnes i Malawi. Det minner faktisk litt om Europa, og da spesielt høylandet i Skottland. Bortsett fra at det er sebraer og leoparder og ikke sauer og gjeterhunder som dukker opp i landskapet.
Borte er akasietrærne du forbinder med Afrika. I stedet er det en tett skog av ranke furutrær. På begge sider av veien strekker et hav av grønt gress og bregner utover, og landskapet bølger mykt som lag på lag med sanddyner.

Det er ikke bare naturen som minner om den nordlige halvkule av Storbritannia. Det lille øylandet har nemlig også satt sitt preg på Malawis historie. Den skotske misjonæren og oppdageren David Livingstone utforsket Malawisjøen i årene rundt 1860, og i dag får han mye av æren for det britiske, og særlig skotske, engasjementet i landet. Malawis nest største by og økonomiske sentrum Blantyre, er oppkalt etter Livingstones fødested i Skottland.

Høylandsplatået er hjem til sebra, buskbukk, roanantilope, elefant, eland, vortesvin, leopard, duiker og en rekke andre dyrearter.
I Nyika trenger du heller ikke sitte i bilen mens du studerer dyrene i Afrika og alt de har å gjøre. Området egner seg utmerket for både fot – og sykkelturer. Sykkelturen er noe annet enn hjemme i Norge når du følger jordveien som slynger seg som et gyldent bånd over bakkene. I et dalsøkk rett foran deg gresser en flokk med roanantilopper. Du tråkker av sted, bukter deg opp og ned bakkene. Hvite skydotter farer over himmelen, og dyrene står som silhuetter langt borte.

Nyika er Malawis største nasjonalpark og ble opprettet i 1965. Den ble utvidet til dagens omfang, på 3134 kvadratkilometer, i 1978. I hjertet av parken, på 2000 meters høyde, ligger Nyika Plateau, mest kjent for store antall med blomster. Parken er hjem til mer enn 200 ulike arter orkideer, hvorav 11 av disse er endemiske til Nyika. Orkideene blomstrer stort sett i januar og februar, noe som er et spektakulært syn.

Over 100 ulike arter dyr kaller Nyika sitt hjem, og det sies at parken har det største konsentrerte antall leoparder i Sentral – Afrika. Flokker med elefanter er ofte sett på safari, og gjerne med flokkens minste.
Det er også mer enn 400 fuglearter, og parken er et must for alle fugleelskere.

Best av alt: Ryktet om Malawi har enda ikke nådd ut til verdens, så her er det stor sjanse for at du omtrent er alene i parken. Dermed er opplevelsen enda mer unik – og folketom!

Pin It on Pinterest