Liwonde nasjonalpark

– Elefantastisk!

Liwonde nasjonalpark er blant Afrikas beste for å se elefanter og flodhester. Blandingen av savanne og elvelandskap gjør denne parken til et attraktivt område for fugler. Ikke mindre enn 400 arter er observert her, så det er et fantastisk mylder av fugler i alle størrelser og fasonger som sprer sine vinger rundt deg.

Elven Shire renner gjennom Liwonde, og er den dominerende livsnerven som skjærer gjennom landskapet på vei mot Zambezi – elven i sør. Den 548 kvadratkilometer store nasjonalparken vekker til live alle forestillinger om et romantisk og utemmet Afrika, spesielt om natten når mørket gir gjenklang av frosker som kvekker om kapp og flodhester som grynter i vannet. Kanskje ikke akkurat godnattsanger vi er vant med hjemmefra, men det føles trygt, ekte og afrikansk å sove til lydene av dyrene som hersker og leker seg utenfor veggen.

Rett før solen står opp, akkurat i det morgenen har begynt å gry, og like før kroppen er helt våken, tar du plass i safaribilen. Tiden er inne for å utforske kjempenes fødeland, hvor snabeldyrene vandrer majestetisk omkring og tramper bortover landskapet.
Liwonde skuffer ikke. Du har snart gitt opp tellingen av hvor mange du har sett. Store flokker med elefanter har stått langs elva for å drikke eller ta seg et avkjølende bad. De har trampet over elvebankene på vei til eller fra vannet. Hver bue i elven har avdekket nye familier av flodhesthoder, som stikker opp av vannskorpa som brune steinurner. De klumpete kolossene kan ikke svømme, til tross for at de tilbringer det meste av dagen i vannet. Store krokodiller ligger henslengt på kanten av elven, og ser nesten forsteinet ut. De glipper omtrent ikke med øyelokket når du passer, og enser ikke din tilstedeværelse.

Et kort stopp, og guiden peker inn i buskaset, mot en godt opptråkket sti. I Malawi kaller de det Flodhestmotorvei. Stien skjærer tydelig gjennom skogen, grundig opptråkket. Flodhester følger alltid samme vei når de går opp av vannet for å spise om natten, og når elven kaller dem tilbake, følger de samme vei. Hvordan vet du hvilken retning flodhestene gikk (slik at du unngår å komme mellom dem og vannet)? Enkelt: Flodhestspor har tre tær foran, og på dagtid vil de nyeste sporene peke mot vannet.

Rundt deg gresser impala, kudu og bushbucks, helt i harmoni med omgivelsene. Bavianene har tatt siesta og steller hverandre – midt i veien, så det er bare for deg å vente tålmodig. Her er det dyrene som alle rettigheter, og de bryr seg ikke om at du har andre ville dyr å hilse på. Vervetaper lekeslåss om å være kongen på haugen og ruller rundt, opp og over hverandre så du blir nesten svimmel av å se på.

Solen begynner å forsvinne over tretoppene. Stillheten senker seg over Liwonde. Dyrene faller til ro. I alle fall de fleste. Sundowneren slukket tørsten og smakte forfriskende, men eventyret er ikke over enda. Guiden setter på søkelyset foran på bilen, og du gjør deg klar for en nattsafari. Bilen snegler seg frem på jordveien, lyskasteren sveiper fra side til side på leting etter nattens dyr.
I Liwonde handler det ikke bare om dyrene. Det er hele opplevelsen som teller. Samspillet med den vakre naturen, de små skapningen (noen på størrelsen med fingeren din), termittuene og følelsen av Malawi. Dette opplever du enda bedre på en fotsafari, hvor du lærer om hvordan alt i Liwonde henger sammen og er avhengig av hverandre. Om hierarkiet hos termittene, om trærne og sporene etter hyene som kom og forsvant før du fikk sett den. Dette er enda bedre enn naturfagtimene du hadde på skolen.

Liwonde lever. Den ånder og puster. Den skaper liv. Den gir glede til de som kommer på besøk. Ingen tvil om at Liwonde nasjonalpark beveger seg i sin egen rytme, og gjerne inviterer deg til med i dansen!

Pin It on Pinterest