Lake Malawi

– Klar som krystall, slaraffenliv og fiskelykke!

Lake Malawi byr på en krystallklar opplevelse. Innsjøen er en av de dypeste i verden, med 706 meter på det dypeste. Den verdenskjente Malawiciklider, som var populær i norske akvarium på 1980-tallet, har sitt hjemsted her. Området rundt er slående vakkert: Ved Cape McClear ligger det lange sandstrender, og øya Mumbo Island har trolliknende, sjokoladefargede klipper. Fra dem kan du hoppe rett ned i det knallgrønne vannet.

Lake Malawi er del av Lake Malawi nasjonalpark, som ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 1984. Vannet holder som regel 27 grader, og er usedvanlig klart. Her svømmer mer enn 1000 ulike arter fisker rundt, og det er mer enn noen annen innsjø i verden. Siden vannet er så krystallklart, er det et eldorado for snorkling. Legg så til myke strender ved sjøen og noen virkelige gode hoteller, så er ferien tilrettelagt for et skikkelig slaraffenliv ved Lake Malawi.

Ute i innsjøen, rundt ti kilometer fra land, ligger Mumbo Island. Du kan ankomme enten med motorbåt (rundt 30 minutter), eller du kan velge den mer idylliske og stille, men også mer tidkrevende, måten: Kajakk. Padleturen ut tar da to timer. Mer unikt enn dette blir det ikke. Solen skinner på en knallblå himmel, krystallklart vann omgir deg og kun lyden av åren som treffer vannet kan høres. Vel fremme på Mumbo Island er du nesten forpliktet til å henfalle til det berømte og ettertraktede slaraffenlivet. Selve øya stiger opp fra vannet som et velhevet brytebrød dekket av en gyllen skorpe, med jungel på toppen. Ytterst på de runde klippene balanserer to stråhytter og et safaritelt med balkonger og hengekøyer, som venter på deg. Pulsen synker og skuldrene senkes. Dette er harmoni og avslapning på sitt beste.

Kun 14 gjester får plass på Mumbo Island. Da er det fullt på øyas eneste økohotell, som består av tre hytter og to safaritelt ute på en holme. Hyttene er av trestokker, bambus, strå og lerret. Det er også en familieenhet med sengeplass til fire inne i skogen. Så hører det med en spisesal og en salong med åpne vegger. Kjøkkenet og husene til de ansatte er godt gjemt inne i skogen.
Strøm finnes ikke. Ei heller innlagt vann. Vannflaskene kommer uten kork. Solcellelykter står til oppladning på stranda, filtrert vann serveres i karafler og hver morgen bærer en ansatt en bøtte med varmt dusjvann til hytten din om du ber om det.
Hovedaktivitetene på Mumbo Island består av snorkling, kajakk og late dager på stranden eller i hengekøya. Det er også mulig å gå rundt på stiene mens du utforsker den én kvadratkilometer store øya.

Lake Malawi er som et stort akvarium. Store og små fargerike fisk koser seg i kanten, så det er bare å trekke ned masken, feste svømmeføttene og begi seg ut i akvariet for å utforske livet under havoverflaten nærmere. Du kan beundre stripete, spettete, ensfarget, trekantet, tjukke, smale, blå, grønne, gule og grå fisk. Noen kommer i stimer mens andre holder seg for seg selv.

Ved Lake Malawi er turismen viktig. De store  hordene med turister har enda ikke ankommet Malawi, og landet er i startfasen når det gjelder å etablere seg på markedet. Rundt innsjøen ligger det små fiskerlandsbyer, inkludert Nankhwali. Eimen av småfisk sitter i nesen allerede før du ankommer landsbyen, og den lukker seg rundt hvert hus. De sardinlignende fiskene er lagt på store brett, og tørker i solen. Deretter legges den i sekker og transporteres til markeder rundt om i landet.

Ønsker du å tilbringe noen dager i luksus, er valget lett: Pumulani Lodge. Luksushotellet ligger rett nord for Nankhwali, og selv om det ikke er store avstanden, er forskjellene desto større. Pumulani ligger inne i selve nasjonalparken og består av ti villaer. Både villaene og hovedbygningen er godt gjemt blant trekronene. Du har ankommet en verden med store rom, aircondition, rennende vann i dusjen og mer velkjente matretter til måltidene. Men du befinner deg fortsatt midt i naturen, i en grønn og høyreist verden. Bavianer og marekatter deler området med deg. Det samme gjør gekkoer, varaner og et fargerike fugler.
Solen forsvinner ned i Lake Malawi. En tradisjonell dhow seiler sakte forbi nedenfor verandaen der du sitter, med et glass avkjølt hvitvin. Livet i Malawi kan ikke bli bedre enn akkurat nå.

Et besøk til Lake Malawi kan fint kombineres med safari i Liwonde nasjonalpark, ferjetur på Lake Malawi, en rundreise og et opphold ved Cape McClear, som frister med sine mange vannaktiviteter og strender.

Ekte slaraffenliv – det får du bare her ved Lake Malawi!

Pin It on Pinterest