Aktiv i Kenya

– Kenya har mer enn fantastisk dyreliv!

Om bilsafari i lengden føles for passivt er det et stort utvalg andre muligheter for enda mer dynamiske safariformer. En safari behøver nemlig ikke foregå på fire hjul. Du kan også hoppe ombord i et propellfly, fly med varmluftsballong, se dyrene fra sykkelsetet, fra kamel – eller hesterygg eller på en fottur over savannen. Du kan også stikke hodet under havoverflaten og gjennom maske og snorkel oppleve et Kenya hvor livet er minst like myldrende som på savannen.

Flysafari
Flyvning er ofte en del av logistikken for å komme frem til fjerntliggende parker og lodger, men du kan også velge å gjøre transporten til målet i seg selv. På en dagstur du for eksempel fly ut fra Nairobi, over Kiberas blikklandskap, over Lake Naivasha og Mount Longonot – krateret til Lake Magadi for så å ende i Masai Mara hvor det blir tid til frokost og en safari før du setter kursen tilbake.

Ballongsafari
Safari blir aldri helt det samme etter at du har prøvd det i en varmluftsballong. Det ene øyeblikket svever du rett over tretoppene. I det neste har brenneren løftet ballongen opp og forvandlet savannens dyr til maur på en skogsti. Det er mulig å delta på en ballongsafari i Masai Mara, Samburu og Amboseli. Når du lander inntas en champagnefrokost på savannen.

Fotsafari
Fotsafari er noe ganske unikt og du kommer tettere på naturen og føler deg i ett med landskapet.
Du går ut, vanligvis om morgenen, sammen med en erfaren guide. Det er spennende å se hvor tett du kommer på dyrelivet, uten at det er noen stengsler fra bilen.

Safari fra sykkelsetet
Sykling er kanskje ikke det første du tenker på når du hører safari, men et par steder i Kenya er sykkelsafari faktisk en spennende mulighet: Hell’s Gate nasjonalpark og Crescent Island. Her kan du se en stor del av savannens fredelige beboere, som sebra, giraffer, bøfler, antiloper, gaseller og bavianer, oppleves fra sykkelsetet. Sykkelsafari kan du gjøre på egen hånd, uten guide.

Safari på hesteryggen
Flere steder i Kenya arrangeres det nå safari fra hesteryggen. Turene varierer fra korte turer for de mindre erfarne og til lange turer for de som har litt mer erfaring på hesteryggen. Det er en unik og fantastisk opplevelse å sitte på hesteryggen og observere giraffer og sebraer, og du kan komme ganske så nærme dyrene. De fleste dyrene ser ikke på hestene som en trussel, og menneskene blender seg inn på ryggen. For lengre rideturer, blir det ofte brukt telt eller andre overnattingsmuligheter underveis. En bil frakter utstyr og mat.

Kamelsafari
Som en ny variant av rideferien, er kamelsafarien kommet til. Dette foregår hovedsakelig i den nordlige delen av Kenya, hvor kamelene er det alminnelig transportdyr, og arrangeres i samarbeid med Samburu – og Turkana – stammene.
Turene kan vare fra noen timer hvor turen går fra lodge til lodge eller i flere dager hvor du krysser øde villmark og camper under stjernene. Vandringen skjer tidlig om morgenen eller sent på ettermiddagen når det er kjøligere, og dekker en strekning på mellom 8 til 20 kilometer per dag.

Undervannssafari
En helt annen type safari er den som skjer under havoverflaten. Kenyas kystlinje strekker seg 1420 kilometer, som ikke bare frister med noen av Afrikas vakreste strender, men også med øyer og korallrev med glimrende dykkermuligheter. Særlig anbefales Watamu Marine National Park.
Det klare, blå havet langs Kenya er varmt gjennom hele året, og hjem til rundt 3000 arter av havets fantastiske skapninger. Kenyas rev ansees som noen av de vakreste og beste i verden. Det er en eksplosjon av farger under havoverflaten, og havet er hjem til delfiner, skilpadder, hvalhai og rokker.
Snorkling kan du gjøre rett fra stranden eller ved å bli med en liten, lokal båt som kalles ngalawa. Dykkestedene befinner seg ofte ikke mer enn 30 minutters båttur unna. Det er også flere båtvrak som er populære for dykkere og utforske.
Er du glad i vannaktiviteter, er det gode muligheter for vindsurfing, vannski og dyphavsfiske langs Kenyas kyst. Mange steder kan du også bli med på en seiltur i en tradisjonell dhow – fiskerbåt.

Golf
Lange, solfylte dager er typisk kenyansk vær, og dermed er landet ideelt for en runde på golfbanen året rundt. Takket være sin kolonihistorie, har Kenya mer enn 40 golfbaner rundt om i landet. Mange av disse banene ligger i idylliske omgivelser og du kan kombinere golfspilling med fugletitting.
I området rundt Nairobi (innenfor en radius av 30 kilometer) er det seks golfbaner. På kysten er det to golfbaner.
Det som er litt uvanlig med en runde golf i Kenya er at banene ligger høyere enn 1500 meter, noe som gir en ekstra 10 prosent lengde i slaget ditt.

Båtturer
Det er et stort utvalg av muligheter for deg som ønsker og utforske Kenya via båt. Enten om du ønsker å tilbringe noen dager på elven, på innsjøene eller på havet. På kysten kan du ta turen ut med en glassbunnsbåt for å se nærmere på livet under havoverflaten. En tur med en liten, lokal ngalawa er meget avslappende og en fin måte å tilbringe dagen på havet. Snorkling er ofte inkludert i disse turene. Den tradisjonelle lokale dhow- båten er også en utmerket transportmetode.
Befinner du deg i Diani eller Shimoni tilbys dagsturer til Wasini Island. Da er snorkling (eller dykking) og sjømatlunsj på øya inkludert.
Inne i landet kan du benytte kanoer som kan leies på en av Rift Valleys mange innsjøer. Dette er en utmerket måte å se fuglelivet på, eller komme tett innpå flodhestene.

Fiske
Det innholdsrike og dype vannet utenfor Kenyas kyst er et av de beste fiskeområdene i verden. Du kan bli med på dyphavsfiske, hvor du (forhåpentligvis) kan dra i land tunfisk, marlin, sverdfisk, hai og barrakuda. Disse fiskes etter prinsippet «fang- og- slipp- løs». Avreisehavner for slike turer er Shimoni, Watamu, Malindi og Kilifi. I Kenya deles fiskesesongen inn i to deler: tunfisksesongen som varer fra august til oktober, og marlinsesongen fra desember til mars.
På Victoriasjøen kan du bli med en motorisert kano (ssese) og fiske Nilenabbor.
I Aberdare nasjonalpark og ved foten av Mount Kenya er det mulig å arrangere ørretfiske i elvene.

Fot – og fjellturer
Kenyas vakre landskap byr på mange muligheter når det gjelder fot – og fjellturer. Lengden og vanskelighetsgraden varierer, men det mangler ikke på steder å velge mellom. I nærheten av Nairobi finner du Ngong Hills, i sørøst ligger Chyulu Hills og i Rift Valley anbefales Mount Longonot og Menengai Crater. I den vestlige delen av Kenya kan du utforske Mount Elgon og Cherangani Hills og i det sentrale høyland, Aberdare. Den mest utfordrende – og uforglemmelige – fjellturen er Mount Kenya. Mount Kenya består av tre topper, og Lenana kan nås av alle. Batian og Nelion er for seriøse og erfarne fjellklatrere. For å nå Lenana er det tre veier opp: Chogoria, Naro Moru og Sirimon. Det anbefales minst seks dager, men du kan nå toppen på fire dager. Den beste tiden for å bestige Mount Kenya er i den tørre sesongen (sent desember til tidlig mars og juli til tidlig oktober).

Rafting
Ønsker du et adrenalinkick mens du er i Kenya, anbefales rafting på Tana – elven. Strykene her rangeres mellom 3 og 5. Turen er på rundt 12 kilometer og tar deg gjennom ulike stryk av ulike vanskelighetsgrader, avhengig av sesong. April til mai og november til desember er de beste månedene for rafting da vannstanden er meget høy i elven.
Rafting skjer i Sagana, som ligger rundt to timers kjøretur fra Nairobi. Du kan enten ta en dagstur fra Nairobi eller tilbringe noen dager i telt på Rapids Camp i Sagana. De tilbyr også aktiviteter som bungee jumping, kajakking, river boarding, fugletitting og fiske.

Pin It on Pinterest