Tel Aviv

– En av verdens hotteste storbyer!

Den Hvite By som aldri sover. Sin City. Middelhavets Capital of Cool. Kjært barn har mange navn, og denne rebellen tilbyr strandferie og et yrende liv. Tel Aviv kåres ofte som en av verdens hotteste storbyer, og er like så syndig og vill som Jerusalem er hellig.

Tel Aviv er føttene opp på Middelhavets østlige bredder. Bare en snau time fra Jerusalem befinner du deg i et annet univers. Jerusalem er tildekket og sjenert. Tel Aviv er naken og hemningsløs. Kontraster er det nok av. Ved foten av byens største synagoge ligger for eksempel en av Tel Avivs mest populære barer. Byen klynger seg til kysten, og livet likeså. Rytmen er rasende, men tilbakelent. Om du er et kvarter forsinket, er du for tidlig ute. Står du opp sent, er du i rett tid.
Få med deg museene, inhaler Bauhaus – arkitekturen, bad i solen og spis! Landets kulinariske kraftsenter er – som den kosmopolitiske livsstil – gjennomsyret av middelhavsstemning, men Tel Aviv er også mellomøstlig tradisjon og en sofistikert storby med en europeisk tvist. Det vrimler av livlige fortauskafeer, så lær deg å bestille en hafuch gadol for en latte i verdensklasse. Kosher – politiet er sannsynligvis til stede og røykekontrollørene er på plass. Riktignok er det røykeforbud, men Tel Aviv damper lystig løs. Byen er selve begrepet for opprør og et naturlig sentrum for alle store sosiale protester.

Tel Aviv er en boble, som kun representerer seg selv. Et kulturelt og finansielt sentrum, hjemsted til ambassader, ungt og kreativt. En dekadent øy i et Israel, som på mange måter ellers er en reise tilbake i tiden. Åpne armer i et Israel som ellers ofte kan ha skylappene på.
Byen utforskes og oppleves best til fots, så snør på deg gode gåsko. Bak hvert gatehjørne gjemmer det seg en ny opplevelse. Takene bugner av frodige takterrasser og sidegatene viser frem et nytt mat – eller kunstprosjekt.
Få med deg et besøk i Independence Hall. Foran bygningen står en statue av Tel Avivs grunnlegger og første borgermester, Meir Dizengoff, til hest. Bak ham tårner en autoritær, nesten vinduløs bygning, som tidligere var Dizengoffs hjem. Akkurat på dette stedet, den 11.april 1909, trakk 66 jødiske familier lodd om fordelingen av den sandbanken som skulle bli Tel Aviv og et nytt jødisk kvarter utenfor Jaffa. Meir og hans kone Zina trakk nummer 43 og bygde sitt hjem her. Kvarteret ble snart en by, og Dizengoff ble utnevnt som første borgermester i Tel Aviv i 1911. I dag er bygningen mest kjent for å huse Israels selvstendighetserklæring fra 14.mai 1948 og et historisk bymuseum.

Den store synagogen stod ferdig i 1926 og fikk sin høye søylefasade i 1970. Synagogen er flittig brukt, spesielt når tenåringer gjennomfører sin bar mitzvah (jødisk konfirmasjon).

Det er ikke så lite imponerende å starte en moderne kunstsamling med et kjempestort veggmaleri av Roy Lichtenstein, spesielt dedikert til museet. Tel Aviv Museum of Art utvider sin flotte samling år for år, og med de nye bygningen fra 2011 er det ikke bare utstillingsarealet som er fordoblet, men også arkitekturen, skulpturhaven og selve opplevelsen av museet er blitt løftet til et helt nytt nivå.

Få sekunder etter at statsminister Yitzhak Rabin hadde avsluttet sin fredstale på Kings of Israel Square i 1995, ble han skutt på kloss hold av den høyreekstremistiske jøden Yigal Amir, som var motstander av fredsforhandlingene med palestinerne. Plutselig hadde fredsprosessen aldri vært fjernere. Plassen ble øyeblikkelig omdøpt til Kikar Rabin, og skuddene runger fortsatt stadig i folks bevissthet. Foran minnesteinen og det medtatte rådhuset samles folk i tusenvis, noen ganger hundretusenvis, under store politiske protester og parader – og selvfølgelig til den årlige minnekonserten for Rabins død. Det står også en byste av Rabin, hvor grafittiens tunge ord har fått lov til å bestå som en evig påminnelse om folkets følelser like etter drapet.
Til daglig er atmosfæren og stemningen på torget meget avslappet, hvor folk nyter dagen rundt fiskedammen.

Er du glad i å shoppe og på jakt etter eksklusive merker som Ralph Lauren, Louis Vuitton, Burberry, Prada og Gucci, da er Kikar HaMedina noe for deg. Det er nesten slik at en shopaholic blir helt surrete, for her finner du alt et fashionabelt hjerte begjærer, men til priser som får kredittkortet til å gløde i lang tid etter det celebre besøket.

I Tel Aviv foregår mye av hverdagen på stranden – det er bølgebrus, solens varme og den uforglemmelige solnedgangen som sprer seg opp gjennom byens masete gater og sørger for ro i sinnet og avslappet holdning hos enhver telavivianer. Den nordlige, nyrenoverte havnen er blitt et av byens mest eksklusive og velbesøkte områder for shopping, gastronomi og vilt natteliv.
I beste Copacabana – stil løper byens gater ut i havet. Den lange promenaden er over 5 kilometer lang og går fra Tel Avivs havn til Jaffa. Strendene er åpne for alle, og det er friskt vann i dusjene til å skylle middelhavsvann av. Mot nord lokker Hilton Beach så følger Gordon Beach, Frishman Beach og Alma Beach. Strendene er oppkalt etter gatene de ligger i enden av, så det er lett å finne frem. For vannsportentusiaster er det ikke mangel på aktiviteter.

Opplev Tel Aviv – en av verdens hotteste storbyer!

Pin It on Pinterest