Jerusalem

– Religionenes sentrum!

Bli med på en reise i Bibelens kulisser, de monoteistiske verdensreligionenes sentrum. Den hellige by, hvor muslimer kneler i deres aller helligste moskeer, jødene minnes 2000 års ulykker ved Klagemuren, og kristen pilegrimer går i Jesus’ sandaler ned Via Dolorosa. Alt sammen på noen få meters avstand i en by, hvis historie enda ikke er skrevet ferdig.

Uansett hvilken rute du velger til Jerusalem, går du pilegrimenes vei.  Kong Davids hovedstad på fjelltoppen er hellig for verdens tre monoteistiske religioner. I det moderne Israel er den hellige byens rike historiske arv sammenvevd med det levende tempoet i Israels samtidige hovedstad.

Jerusalem, Israels største by, vokser og vokser, og har alltid vært et sted for konflikter. Første slaget stod da den jødiske kong David inntok Jerusalem i 997 f. Kr. fra jebusitterne, og hans sønn, kong Solomon, oppførte det første hellige tempel. Slik fortsatte det gjennom århundrene. I 1948 ble Jerusalem splittet mellom Jordan og den nye staten Israel. Den gamle by og Øst – Jerusalem forble jordansk, mens byens vestlige del ble israelsk.

Ingen steder er kontrastene i Israel mer synelig enn i Jerusalem. Veggene i gamlebyene og markedene i den nye byen. Romerske bueganger, bysantinske vollgraver, riddermurer og ottomanske helligdommer som er hellige for jøder, kristne og muslimer: Klagemuren, Via Dolorosa, Den hellige gravs kirke, de storslagne kuplene i moskeene på Tempelhøyden og Shrine of the Book som inneholder de 2000 år gamle Dødehavsrullene.

Ved ankomst tårner Den gamle bys murer opp og leder deg inn i en tusenårig religionshistorie, med Tempelhøyden som det aller helligste. Ved Zions Port kaller kong Davids 3000 år gamle historie, mens ekkoet fra Jesu siste nattverd runger svakt i et tomt rom. Oljeberget var Jesu fredlige tilholdssted, og utsikten over tusenvis av graver åpner opp for et palestinsk eventyr i sitrende Øst – Jerusalem. Utenfor Den gamle by er det kunstsamlinger i verdensklasse og en mental påkjennelse på Holocaust – museet Yad Vashem. Sulten stilnes på det appetittvekkende Machane Yehuda – markedet.

Jerusalem har noe for alle. Du kan tilbringe dagene med å besøke museum etter museum. De arkeologiske stedene vil fascinere deg. Jerusalem tilbyr kulturelle festiviteter hele året – musikk, drama og kunst – i gatene, konserthaller og på historiske steder. Streif gjennom skogene og fjellene som omkranser denne  historiske byen.

Jerusalem er en spesiell by, og den får garantert et spesielt sted i ditt hjerte!

Pin It on Pinterest