Galilea

– Skjønnhet siden bibelske tider!

Israels nord og sør er som parallelle universer. Ubarmhjertig ørken forvandles i løpet av noen timers kjøring til bølgende bakker og blomstrende daler, som smyger seg omkring brusende fossefall og smuldrende ruiner i en kulisse som vekker sterke assosiasjoner til deler av Toscana enn landskap i Midtøsten.
Stort sett alle epoker gjennom uminnelige tider er representert i Galilea og Golanhøydenes arkeologiske skattekammer. Regionen forvalter en kombinasjon av nytt og gammelt i enestående opplevelser for reisende av ethvert temperament.
De eventyrlystne kan foruten flotte vandreturer i maleriske nasjonalparker stige til hest som en ekte cowboy, riverrafte ned Jordan- elven, ja til og med stå på ski på det mektige Hermon- fjellet i Golanhøydene.

Den nedre delen av Galilea er viet til den kristne kultur. For det er her de sentrale fortellingene om Jesus har sitt hjem – fra Mount of Beatitudes, hvor han holdt sin bergpreken, til Genesaretsjøen, hvor han skal ha gått på vannet og hvor han utførte miraklet ved å mette 5000 med to fisk og fem brød.

Nazareth er sprudlende og støyende, og Israels største arabiske by, hvor to tredjedeler av befolkningen er muslimer, resten kristne. Byen er hellig for alle kristne, fordi erkeengelen Gabriel skal ha vist seg for Jomfru Maria her, og forbi Jesus tilbrakte barndommen i byen. Et besøk i Church of Annunciation (Bebudelseskirken) er obligatorisk. Hele kirken er dekortert med bilder av Jomfru Maria med Jesusbarnet. I den nedre delen av kirken, hvor selve bebudelsesgrotten ligger, summer messende prester – ellers er det helt stille. Det var nettopp her erkeengelen fortalte Maria at hun skulle nedkomme med Jesus, og at hendelsen ville forandre tro og historie.

På Tabor- fjellet (Forvandlingens fjell) sies det at profetene Elias og Moses viste seg og talte til Jesus om hans tidlige død i Jerusalem. Under korstogene bygde munker en festning her, men den ble ødelagt av muslimenes leder Saladin i 1187, hvilket resulterte i det femte korstoget. I dag står Fransiskanerkirken som en påminnelse om hendelser fra bibelsk tid, og du ankommer gjennom Saladins gamle festningsport.

Ved breddene av Genesaretsjøen forvandlet Jesus vann til vin og gikk på dets glitrende overflate. Sjøen fungerer i dag som et av Israels mest populære feriesteder, og breddene er okkupert av kirker, ruiner, kibbutzer og spa-resorter.

Tiberias er oppkalt etter den romerske keiser Tiberius og er, sammen med Hebron, Safed og Jerusalem, en av de fire helligste byene innen jødedommen. Helligheten kulminerer ved Rabbi Meirs grav, hvor jøder fra nær og fjern har møttes siden 1200-tallet for å ære rabbineren. Her feires også de ortodokse guttenes første hårklipp som treåringer.

Mange mener at historien om Paradis må ha utsprunget fra nasjonalparken Gan HaShlosha. Det kan være vanskelig å være uenig etter at du har stiftet bekjentskap med Israels største, naturlige svømmebasseng. Her er vannet 28 grader året rundt, og du kan slappe av i skyggen av frodige palmer, omringet av grønne plener.

Besøk også Belvoir, den eneste fullstendig utgravde korsridderborgen i Israel. Belvoir var en av korsriddernes viktigste festninger; en uovervinnelig hindring for muslimenes forsøk på å invadere Jerusalem.

I sterk kontrast står Øvre Galilea, karakterisert med daler og fjelltopper, ofte med en forlatt korsridderborg som krone. Her ligger Safed, sentrum for den jødiske mystisisme og en av jødenes fire hellige byer. Den overdådige naturen skaper en perfekt ramme for de mange vingårder, store som små, som har vokst frem i regionen. Det vakre landskapet rommer et hav av arkeologiske og religiøse severdigheter, et bredt spekter av utendørsaktiviteter samt tilbakelent luksus på et av de mange hotellene.

Safed, høyt oppe på Galileas fjell, er en gammel by med grottegraver og arkeologiske funn fra jernalderen og korstogene. Dette er også en av de fire hellige byene i jødedommen, og har vært et åndelig samlingssted siden 1600-tallet og sentrum for kabbala (jødisk mystikk).

I følge Det Gamle Testamentet er Jordan- elven kilden til fruktbarhet og ble kalt ”Guds hage”. Det var her Jesus ble døpt av døperen Johannes. Elven er ideell for riverrafting, så her er det fine muligheter for de som ønsker litt action.
Golanhøydene er både dramatiske og fredfylte på én gang. Kjempestore trær lener seg over buktende veier, som forgrener seg langs vulkanske fjell, åpne vidder og grønne raviner. Golan er fotturer, hesteridning, druserlandsbyer, vin og store biffer.

Biriya- skogen er den største menneskeskapte skog i Galilea. Mer enn 5 millioner trær og en rute på godt 12 kilometer snor seg forbi mange kilder, et gammelt fort med et lite museum, ruiner av glemte synagoger, pikniksteder og et hav av utsiktspunkter og markerte stier.

Galilea er et spennende, historisk, interessant og eventyrlig stopp – og hører absolutt med på en reise i Israel!

Pin It on Pinterest