Reykjaviks omegn

– Varme kilder, geysirer, fossefall og historie!

Geysir er dampende springkilder og dampende svovellukt. Gullfoss er en utrolig flott foss med brevann som styrter gjennom flere fall. Thingvellir er nasjonens symbolske hjerte og som en lærebok i geologi. Alt dette kan nås på én fantastisk dag. De støvete grusveiene går langs store og små vann – ett blått og et annet grønt – og rykende gjørmepøler med lysende gule svovelavleiringer.
Har du ikke anledning til den store rundturen eller utflukter til det indre høyfjellet, så byr hovedstadens nærområde på store omgivelser.

En av de mest populære attraksjonene i området er Den blå lagune. På vei mot Grindavík kan du på langt hold se dampen fra jordvarmeanlegget ved Svartsengi. Under konstruksjonen av varme- og elektrisitetsverket oppsto den kunstige innsjøen som i dag er kjent som Den blå lagune. Verket leder hver time over 1000 tonn overskuddsvann ut i lagunen. Det svært mineralholdige vannet har vist seg å ha en gunstig effekt på gikt eller ulike hudsykdommer. Det er nettopp anlagt en egen avdeling for behandling av mer alvorlige lidelser. Selv om Den blå lagune har utviklet seg til noe som minner om en turistfelle, så bør man faktisk gå i fellen. Det er fantastisk. Vannet holder 35 – 400, er lysende turkisblått og ingen steder er dypere enn at voksne kan stå overalt. Svovelduften blander seg med den friske luften, eller med snø og regn: du er tross alt ute. Badstue, massasje og en liten foss til å massere ømme skuldre kompletterer bildet av en velværeopplevelse utenom det vanlige. For ikke å snakke om den lille baren som er i bassenget.

Den gylne sirkel er en islandsk klassiker hvor du på én og samme tur opplever noen av Islands mest kjente attraksjoner. De tre store opplevelsene er Thingvellir, geysiren Strokkur og Gullfoss. Det er ikke for uten grunn at disse kalles Den gylne sirkel. På en heldagsutflukt kan du besøke alle tre stedene og dermed oppleve historiens vingesus og en utrolig variasjon av geologiske formasjoner.
Den vakre sletten ved Thingvellir – sjøen ble fra år 930 den unge befolkningens forfatningsmessige samlingspunkt. Før den tid hadde det vært lokale ting på de ulike delene av Island. Det var nettopp her, på Thingvellir, den islandske nasjon samlet seg når viktige ting skjedde. Alltinget, verdens eldste parlament, kom sammen her så det er virkelig historisk grunn du setter dine føtter på. I århundrer har islendingene samlet seg her, og i dag strømmer turistene til. Ikke for å diskutere viktige og politiske saker, men for å beundre utsikten. Ved sjøens nordvestlige hjørne bør du gå opp på kanten av lavaskrenten og nyte den formidable utsikten over Islands største innsjø Thingvallavatn og sletten Thingvellir. Deretter tar du turen ned gjennom det trange juvet Almannagjá, som er omgitt av loddrette fjellvegger på begge sider. Island ligger midt på sprekken mellom de europeiske og amerikanske kontinentplatene, og her kan du tydelig se forkastningen som dannes når de to kontinentene sakte flir fra hverandre.
Med få minutters mellomrom sender geysiren Strokkur kokende vann og damp 25 – 30 meter opp i været. Det syder og bobler i hele området. Når du står ved tauet og ser Strokkur samle krefter før den utfører sin strålende presentasjon, kan du merke spenningen blant de besøkende. Dette er et naturfenomen av ypperst klasse!
I to stryk styrter vannet 32 meter ned for deretter å forsvinne i en 70 meter dyp og 2,5 kilometer lang kløft. Kaskadene fra Gullfoss henger i luften som fint regn, og i solskinnet skaper flotte regnbuer. Om vinteren dannes veldige isformasjoner rundt fossen.  Disse kan bli liggende så lenge at vannet til slutt strømmer ut av tykke lag med is. Ingen tvil om at dette er et vakkert syn!

Med vår tids oppfatning av sentrum og periferi er det interessant å stå her og tenke på at dette stedet i mange hundre år var et av de viktigste stedene på Island. Islands første bispesete Skálholt ble opprettet i 1056. Inntil reformasjonen var biskopen på Skálholt landets rikeste og mektigste mann, og det bodde rundt 200 personer på bispegården. De stavkirkene som en gang lå her, blåste over ende eller brente, og det ble derfor stadig bygd nye kirker. Den største målte omkring 50x10 meter – en kjempebygning i et land som ikke selv hadde noe særlig tømmer. Tømmeret ble fraktet hit, enten som drivtømmer fra islandske kyster eller fra Norge og Danmark. Et jordskjelv i 1784 påførte kirken og gården omfattende skader. Det ble da besluttet at Islands domkirke skulle bygges i Reykjavik, som fra midten av 1700 – tallet langsomt var begynt å vokse. Den nåværende kirken er bygd på 1960 – tallet og utsmykket av de mest framstående islandske kunstnerne. Krypten, enkelte relikvier og en sarkofag fra 1200 – tallet er verdt å se.

Hvis du vil ha noe mer nervepirrende, kan du rafte på elven Hvítá nedenfor Gullfoss. Det er likevel ikke villere enn at de fleste vil kunne ha glede av utfordringen, godt innpakket i tørrdrakter og redningsvester. Det er en frisk tur, som sikkert gir lyst til å oppsøke andre, villere steder.

Den kjegleformede toppen midt på Reykjanes heter Keilir. Den ses på langt hold og lokker selvfølgelig folk som vil til topps – og den er spennende å bestige. Det er ikke vanskelig, men du må avsette noen timer til det. Grunnen er forholdsvis løs, men i løpet av et par timer er du på toppen. Herfra er det en fantastisk utsikt over hovedstaden og bukta Faxaflói. Mot nordvest ses Snæfellsjökulls nesten 1500 meter høye snøkledde tinder cirka 110 kilometer borte. Mot sør ses havet og i lavafeltene hele veien rundt ses mindre vulkaner som skyter opp som små øyer i det flate landskapet. Du får en fin forståelse av den flytende lavaens bevegelsesmønster.

Området utenfor Reykjavik byr også på mange andre spennende fotturer i vakker natur, med spektakulær utsikt og følelsen av å være alene i naturen.
Med andre ord: Det er nok å se på og oppleve i Reykjaviks omegn!

Pin It on Pinterest