Nordlandet

– En enestående verden med spektakulære opplevelser!

Døgnåpent – slik er Nordlandet om sommeren. Lyset svinner ikke og sansene holdes vidåpne. Den friske duften fra Grønlandshavet blander seg med stanken av svovel. Dramatiske, rykende lavafelter har nylig størknet over den kokende grunnen. Et nytt utbrudd kan begynne når som helst. Anstrengende fjellturer avsluttes med avslappende bad i varme kilder, natt og dag. Frodige bygder og kjempemessige fjell, øyer ved kysten og et land i stadig endring. Alt dette gjør Nordlandet til en enestående verden.

Nordlandet er ikke bare Nordlandet – det er et utstrakt område som rommer nærmest alle islandske naturtyper. Foruten et par helt spesielle som bare finnes her – som innsjøen Mývatn, som er verdenskjent for sitt rike fugleliv – eller elven Laxá, som må verdens dyreste lakseelv.

I Skagafjörður går mange hester fritt i fjellet om sommeren og drives i hundrevis ned om høsten. En horde ryttere og hunder driver dem ned etter å ha vært i fjellet noen dager for å samle dem sammen. Om du besøker området i september, bør du undersøke når det skjer, for det er en fantastisk opplevelse. Du bør også få med deg en ridetur på disse vakre og sjarmerende islandshestene.

Bli med på en båttur til Drangey, og når den fine turen i høye bølger og den ganske strevsomme turen til toppen av Drangey er overstått, blir du overveldet. Du står på toppen av en grønn øy, omgitt av fjordens skumtoppede bølger og en mengde lunder. Legger du deg på magen og kikker ned, er det nesten 200 meter loddrett fuglefjell under.

På vestsiden av fjorden, helt nede ved havet, kan du bade i den varme Grettislaug. Varmt vann fra grunnen varmer opp den lille runde kulpen. Perfekt for en lys sommernatt og avslapning. Du kan eventuelt sette opp et telt på bakken ved siden av.
Torvgården er det mest karakteristiske islandske bidraget til den nordiske bygningshistorien. Som videreutvikling av vikingtidens langhus skapte man en byggeskikk med flere hus som ble internt forbundet og bygd med torvvegger og torvtak. De fleste er små og uanselige, men enkelte er store og pompøse – som Glaumbær.

Lys og luftig er førsteinntrykket av møtet med Nordlandets største by Akureyri. Skrånede gater, mange trær og en travel havn gjør byen hyggelig å rusle i. De mange solskinnstimene og det store utendørssvømmebassenget kan med fordel kombineres. For turister er byen et ideelt utgangspunkt for turer rundt på Nordlandet. Byen har også flere interessante severdigheter.

Innsjøen Mývatn er omgitt av en helt usedvanlig mengde særegne fenomener. Vadefuglene hekker her i enorme mengder. Her finnes størknede lavaslott, falske kratere, en grønn sjø med det fantasifulle navnet Víti (helvete), underjordiske varme kilder, et nærmest overjordisk vakkert formet krater, og mye, mye mer. Kokende og stinkende gjørmepøler gjør opplevelsen komplett.

Dimmuborgir (De svarte slott) lever helt opp til navnet. Lavaen fra vulkanen Lúdent er her størknet til de merkeligste formasjoner, blant annet noen som minner om ekspresjonistisk arkitektur. Navngitte steder som den kirkegårdlignende ”katedral” bør du oppleve. Området ligger litt lavere enn platået rundt, noe som gir et frodig mikroklima med mange blomster og trær. Det vokser både små kjøttetende planter og orkideer her.

På Hverfjall bør du balansere hele veien rundt på den smale kanten og nyt utsikten over Mývatn til det forblåste Vindbelgjarfjell på sjøens vestside. En eksplosjon for 2500 år siden skapte dette 425 meter høye og perfekt formede krateret. Vel er det vakkert i sommervær og mild bris, men tenk på hvor morsomt det ville være å ake på baken ned fjellsiden i myk snø – så vær ikke redd for å komme hit også om vinteren.

Jökulsárgljúfur Þjóðarð – så eksotisk lyder det islandske navnet på et enormt og fredet området helt opp mot Grønlandshavet. Det er all grunn til å beskytte området, for det rommer fantastiske naturscener. Her finnes en mektig og buldrende foss og at avtrykk av Odins åttebeinte hest, som skar et voldsomt snitt i fjellet. I avtrykket kan du ta en lang rast, omgitt av dvergskog, blomster og fugler.
Ekkodalen Hljóðarklettar med store søylebasaltformasjoner fullender opplevelsen. Området er ellers preget av lave gressenger med utsikt mot havet og sandsletter med lupiner og marehalm.

Hvis du vil krysse Polarsirkelen, må du besøke den lille øya Grímsey, rundt 40 kilometer nord for det islandske fastlandet. Øya er ikke større enn at du på en flott tur kan gå hele veien rundt. Det tar omtrent 5-6 timer. Her bor det under 100 mennesker, men fryktelig mange fugler. Hvert år avholdes det dessuten en nattlig golfturnering.

Opplev Nordlandet – som den enestående verden det er!

Pin It on Pinterest