Islandshesten

– Noe mer sjarmerende finnes ikke!

Små og tøffe. Søte og sjarmerende. Skikkelige hjerteknusere. Slik kan du fint beskrive islandshesten, og alle ordene passer perfekt. Et opphold på Island er ikke komplett uten et møte med de firbente skapninger som tølter seg inn i hjertet ditt.

Overalt i Islands bebodde områder møter du hester som et markant innslag i landskapet. Disse dyrene er direkte etterkommere av de små, sterke og utholdende hestene som landnåmsmennene hadde med seg fra Norge og De britiske øyer på 800 – tallet. Siden det ikke er importert hester på Island de siste 800 årene, er dyrene du finner her helt unike. Siden 1200 – tallet har det ved lov vært forbudt å ta inn andre hesteraser. De er omtrent genetisk uforandret siden vikingene tok dem med seg til Sagaøya. Skulle en islandshest forlate Island, kan den med andre ord aldri komme tilbake igjen.

Helt fra nybyggernes tid og fram til begynnelsen av 1900 – tallet, har sannsynligvis hesten betydd mer for islendingene enn noe annet europeisk folk. Den islandske hesten transporterte folk tvers over landet og stod for en stor del av landets godstransport.

De tette og muskuløse hestene er typisk 130-135 centimeter høye og veier 390-400 kilo. Men ikke la høyden og størrelsen lure deg! Hestene er kompatible og sterke nok til å bære en fullvoksen mann i mange timer gjennom det tøffe terrenget.

Islandshesten kommer i et stort antall fargevariasjoner: Brun, fuks, sandfarget, blakk, skimmel, palomino, sort og tofarget i hvitt/sort og hvitt/brunt. Genetisk hvite islandshester forekommer svært sjelden, men de fleste former for uttynningsgrener eksisterer, deriblant kremgren og blakkgren. Flere registre navngir over hundre fargevarianter.

Hestene har tilpasset seg det barske islandske klimaet og krever lite med hensyn til fór og husly.

Det helt spesielle med islandshesten, foruten de søte ansiktene, er at den behersker fem gangarter. I tillegg til skritt, trav, passgang og galopp, er den kjent for den svært karakteristiske tølten, som er en fire – takts gangart med like store intervaller mellom hvert hovslag.
Islandshestene er meget sosiale og kjent for sitt snile lynne. De er komfortable og trygge å ri på, og tar ikke mye plass i stallen. Derfor egner hesten seg utmerket for de som aldri har ridd før og har lyst til å prøve seg. Spesielt tølten er behagelig, og det hender at rytteren kan sitte med et glass vin i hånden mens hesten tølter av sted – uten at en dråpe av den edle drikken søles ut.

Den tøffeste oppgaven med islandshesten er å si ha det til den lille sjarmøren etter endt ridetur.
Vi ser deg i salen på Island!

Pin It on Pinterest