Den Gylne Sirkel

– En islandsk klassiker!

På én og samme tur opplever du tre av Islands mest kjente attraksjoner: Thingvellir, geysiren Strokkur og Gullfoss. Det er ikke for uten grunn turen kalles Den Gylne Sirkel. På en heldagsutflukt besøker du alle tre stedene og opplever historiens vingesus samt en utrolig variasjon av geologiske formasjoner.

Thingvellir
Den vakre sletten ved Thingvellir – sjøen ble fra år 930 den unge befolkningens forfatningsmessige samlingspunkt. Før den tid hadde det vært lokale ting på de ulike delene av Island. Det var nettopp her, på Thingvellir, den islandske nasjon samlet seg når viktige ting skjedde. Alltinget, verdens eldste parlament, kom sammen her så det er virkelig historisk grunn du setter dine føtter på. Da Republikken Island ble erklært i 1944, skjedde det her, med cirka 30 000 islendinger til stede i silende regnvær. «Himmelens gledestårer» kalte de det. I århundrer har islendingene samlet seg her, og i dag strømmer turistene til. Ikke for å diskutere viktige og politiske saker, men for å beundre utsikten. Ved sjøens nordvestlige hjørne bør du gå opp på kanten av lavaskrenten og nyte den formidable utsikten over Islands største innsjø Thingvallavatn og sletten Thingvellir. Deretter tar du turen ned gjennom det trange juvet Almannagjá, som er omgitt av loddrette fjellvegger på begge sider. Du kommer garantert til å føle deg liten. Island ligger midt på sprekken mellom de europeiske og amerikanske kontinentplatene, og her kan du tydelig se forkastningen som dannes når de to kontinentene sakte glir fra hverandre.

Geysiren Strokkur
Med få minutters mellomrom sender geysiren Strokkur kokende vann og damp 25 – 30 meter opp i været. Det syder og bobler i hele området. Den gamle geysiren som har gitt sitt navn til fenomenet, heter «Geysir» på islandsk. Man mener den har vært virksom siden 1300 – tallet, men nå er den nesten uvirksom. Etter et par svært kraftige jordskjelv sommeren 2000 rundt 50 kilometer lengre sør, begynte Geysir overraskende nok å sprute vann igjen. Ikke de høye, klassiske søylene riktignok, men en svakere og mer utflytende sprut. Det er likevel ganske så imponerende. Nå har den falt til ro igjen, men hold øye med den – kanskje våkner den plutselig. Strokkur er allikevel mektig og imponerende nok. Når du står ved tauet og ser Strokkur samle krefter før den utfører sin strålende presentasjon, kan du merke spenningen blant de besøkende. Dette er et naturfenomen av ypperst klasse!

Gullfoss
I to stryk styrter vannet 32 meter ned for deretter å forsvinne i en 70 meter dyp og 2,5 kilometer lang kløft. Kaskadene fra Gullfoss henger i luften som fint regn, og i solskinnet skaper flotte regnbuer. Om vinteren dannes veldige isformasjoner rundt fossen. Disse kan bli liggende så lenge at vannet til slutt strømmer ut av tykke lag med is. Ingen tvil om at dette er et vakkert syn! Gullfoss er en del av den vannrike elven Hvitá, som har sitt utspring i breen Langjökull ikke så langt nordpå. I klarvær sees breens kuppel mellom de takkete fjelltoppene. Området er fredet og er i dag en nasjonalpark.

Pin It on Pinterest