Jaipur

– Den rosa byen med palasshoteller!

Ranke raiput- menn med turbaner, glitrende øreringer og store buskete skjegg. Kvinnenes sarier er et orgie av farger med tråder av gull. De bærer familieformuen til offentlig skue i form av raslende smykker fra topp til tå. Langhalsede dromedarer med store, fine ører lunter avsted i passgang, mens underkjeven kjører sirkelbevegelser under drøvtyggingen. Hovedstaden Jaipur er en perle og ligger i den meget fargerike og interessante delstaten Rajasthan.

I gatene i Jaipur er det et hektisk folkemylder. Hellige kuer venter på fruktmarkedets avfall, geiter rusler rundt og overalt på hustak, plasser og gater ser du frekke, små langur – aper med meget lange haler og sorte ansiktsmasker. Vogner trukket av okser eller dromedarer, og noen ganger en elefant, haster forbi med sin mahout på nakken. Med andre ord er dette et komplett gatebilde av India!
Jaipur består av to bydeler, som er sterkt adskilt. Den gamle bydelen ble grunnlagt i 1727 av maharaja Jai Singh 2., som byen er oppkalt etter. For de aller fleste besøkende i India fremstår Jaipur som den vakreste og mest utsmykkede de opplever. Hele den gamle bydelen ble nøye planlagt, og den har fått tilnavnet «Den rosaby», etter at sandsteinbygningene ble malt rosa som en velkomst til prins Albert under hans besøk i byen i 1853.
Den gamle bydel dekker rundt 12 kvadratkilometer og er omgitt av en imponerende bymur med skyteskår og syv flotte byporter. En av de mest kjente er Ajmeri Gate, som er inngang til sentrum.
Vært å få med seg er City Palace, hvor murer og hovedbygning ble oppført under maharaja Jai Singh 2. Midt i palasset ligger den syv etasjer høye bygningen Chandra Mahal, hvorfra det er flott utsikt. Museet rommer en fin samling av malerier, tepper, våpen og rustninger.

Byens store attraksjon Amber, ligger utenfor selve byen, og var Rajasthans gamle hovedstad. Palasset ligger på en bakketopp og kan nås enten til fots eller på elefantryggen. Ganske så imponerende er Kali – tempelet, bygget i hvit marmor. På alteret står Kali med avhugde hoder som magebelte. Jai Mandir (Seiershallen) med et utall av speilmosaikker som er innlagt i kalk og alabast, er også verdt et besøk. Om kvelden kan du være med på et spektakulært lys – og lydshow.

Den shoppingglade kan fryde seg i Jaipur. Her er det utallige håndverkere og små boder som selger kamelskinnstøfler, silkesko, lakkerte trevarer og kobbergjenstander. Mest ettertraktet er det som glitrer, og i de små sidegatene finner du berg av edelstener og halvedelstener, smaragder og diamanter, safirer og lapsilasuli. Edelstener som først må slipes og innfattes sendes fra Jaipur til alle verdens hjørner.

I Jaipur kan du også bo meget kongelig. Rambagh Palace er et tidligere kongelig palass som er gjort om til et luksuriøst hotell. Vakre hager, luksusleiligheter, golfbane, svømmebasseng, tennisbane, utmerket mat og eksepsjonell service gjør at du føler deg som en dronning eller konge.

Jaipur er én av de tre byene som inngår i Det gylne triangel og en reise til India bør absolutt inkluderer et besøk i denne fargerike og interessante byen.

Pin It on Pinterest