Delhi

– En by full av legender!

Delhi er Indias historiske hovedstad. Byens farger, levende småbutikker og mogularkitekturen i gamle Delhi utgjør en påfallende motvekt til glansen i den nye delen av New Delhi, hvis brede avenyer og flotte hager gir bydelen et særegent preg.
Slalåmkjørende trehjulede autorickshaws, galopperende hester foran kjerrer, raslende busser, taxier og lastevogner. Trengselen er enorm og larmen ubeskrivelig. Men Delhi har også skjønnhet å komme med. Praktfulle historiske byggverk. Basarer og gater hvor du føler deg hensatt til orientalsk middelalder.

Old Delhi, Delhis nordlige bydel fra 1600 – tallet, ble grunnlagt av Shah Jahan. I de smale gatene myldrer det av mennesker. Husene er smale på gateplan og strekker seg i høyden. Ledninger henger over hodet ditt. Trafikken går hit og dit i et eneste virvar. Midt i gatene ligger kuer og gumler, helt uanfektet av trafikken.

Verdt å oppleve er Red Fort (Lal Qila), et kjempemessig byggverk i rød sandsten som stod ferdig i 1648. Det er både en festning og palassområde.
Indias største moské, Jama Masjid, er kvadratisk med fire hjørnetårn og to minareter. Under fredagsbønnen benyttes den 99 meter brede plassen, som kan ta 25 000 mennesker.
Raj Ghat er stedet hvor Mahatma Gandi ble kremert i 1948, og en del av asken ble strødd i elven Yamuna. Du kan besøke minneparken for Gandhi, som i dag er et valfartssted.

New Delhi er helt annerledes enn Old Delhi. En vidstrakt og grønn by med brede boulevarder, høye bygninger, kjøpesentre og parker. Her er ingen oksekjerrer eller hellige kuer.

Den 42 meter høye triumfbuen, India Gate, ble oppført av engelskmennene i forbindelsen av byggingen av New Delhi. Den står til minne om soldatene som falt under 1.verdenskrig. Siden 1971 har den evige flamme brent til ære for Den ukjente soldat. Absolutt verdt et besøk når du er i Delhi.
Humayuns Tomb er et prektig mausoleum bygget på midten av 1500 – tallet av Humayuns kone. Begge ektefellene er bisatt her, og gravene er i sort og gullaktig marmor. Mausoleet er oppført i rød og hvit sandsten.
Qutab Minar er med sine 72,5 meter den høyeste minaret i India. Dette fantastiske monumentet er oppført av de første muslimske herskerne i anledning av seieren over hindukongedømmet i Delhi. På området står også Quwwat – ul – Islam, Indias eldste moské og Iron Pillar, en 7 meter høy jernsøyle med inskripsjoner i sanskrift.
Connaught Place er en diger rundkjøring med en stor gressmatte og en underjordisk basar i midten, omgitt av bueformede, hvite steinhus i samme stil.

Delhi er gammel og ny, naturlig og kunstig, fredelig og kaotisk – alt på en gang. Den er et område som rommer flere byer, basarer, skogområder og rester av gamle bykjerner og tettsteder. Alt er sammenflettet til et flerkulturelt urbant miljø med vidt forskjellig historie og arkitektur.

Delhi er som curry: Førsteinntrykket er en krass blanding, men byen vinner etter nærmere bekjentskap!

Pin It on Pinterest