Agra

– Byen med Taj Mahal!

Taj Mahal er kjent over hele verden og er nærmest blitt et symbol på India. Foruten å være usedvanlig vakkert har bygningen også en fascinerende kjærlighetshistorie knyttet til seg. «Palassets krone» (Taj Mahal) er et mausoleum, som stormogulen Shah Jahan bygde til ære for sin yndlingskone Mumtaz Mahal. Byggingen av Taj Mahal begynte i 1632 og tok hele 22 år. Det anslås at 22 000 mennesker jobbet for å fullføre monumentet. I den store kuppelen står to symbolske graver for Mumtaz og Jahan. De virkelige gravene befinner seg i kjelleren under kuppelen. Utallige sider er blitt skrevet om det storslagne mausoleet og ansees som et av verdens suverent vakreste byggverk.

Agra Fort er den nest mest besøkte attraksjonen og ligger ved Yamuna – elven. Denne enorme festningen utgjorde midtpunktet i livet for mogulfamilien og er bygget i rød sandstein. Fire generasjoner har bidratt til å reise dette imponerende byggverket. Her finner du Moti Masjid, perlemoskeen, en av verdens vakreste moskeer. Agra Fort var også stedet hvor Shah Jahan ble satt i husarrest av sin sønn. Se rommet hvor han tilbrakte sine siste dager, med utsikt mot sitt elskede Taj Mahal.

Den tredje attraksjonen ligger 37 kilometer utenfor Agra, og heter Fatehpur Sikri. Den står, sammen med Taj Mahal og Agra Fort, på UNESCos verdenarvliste. Fatehpur er, i likhet med AGra Fort, verket til mogul Akbars verk, og er en storslagen palassby. Av ukjente grunner ble byen bygget i hui og hast, og deretter forlatt bare 15 år etter at den stod ferdig.

Agras eldste bydel frister med store markeder, trange smug og basarer. Ferdighetene til håndverkerne i Agra er viden kjent, og gjenstander av metall, tepper, bomullsstoffer og marmorfigurer er verdt å kjøpe med seg hjem.
Agra er én av de tre byene som inngår i Indias «Det gylne triangel» og kombineres med Delhi og Jaipur.

Kom og opplev selve symbolet på kjærligheten, Taj Mahal, du også.

Pin It on Pinterest