Kairo

– Egypts strålende hovedstad og kulturens vugge!

Plutselig dukker de opp. Pyramidene. De dukker opp som mektige, trekantede spisser langt ut i horisonten. Dette må være verdens eldste synsrand. Her hviler tre mektige faraoer: Kheops, Khefren og Mykerinos.
I 4500 år har pyramidene tatt pusten fra de fleste som har besøkt dem gjennom generasjoner. Arkeologer og forskere har klødd seg i hodet over ingeniørkunsten som ikke gir slipp på hemmelighetene sine. Du står foran det eneste av oldtidens syv underverker som fortsatt eksisterer. Pyramidenes størrelse imponerer, og mystikken svever fortsatt over Giza – platået.
Foran Khefren – pyramiden vokter Sfinxen, slik den har gjort i mangfoldige årtusener. Med sin løvekropp og menneskehodet ligger den der. Den har sett generasjoner komme og gå, den har vært dekket av sand, rensket frem og troner nå stolt som pyramidenes vokter.

Kairo bærer preg av «Tusen og én natt»- eventyr. Dette er kontrastenes by, hvor en unik blanding av 5000 års historie, har ført til dagens sammensurium av nytt og gammelt, islamsk og koptisk og tradisjon mot nymote.

Det magiske ved denne megastorbyen ved Nilens bredd, er alt som gjemmer seg under overflaten. Egypterne selv kaller Kairo for «verdens moder», fordi byen har alt.

Vil du stå ansikt til ansikt med mektige Ramses 2., eller beundre skattene til Tutankhamon? Vil du vandre i ganger, gallerier og haller fylt med skatter fra faraoenes tider, mørke hjørner, mumier og mennesker? På Det egyptiske museet kan du få oppfylt alle disse tre «egyptologiske» drømmene og mer til.

Det islamske Kairo var en gang byens religiøse midtpunkt – med strittende minareter, overdådige mausoleer, markeder og fargerikt folkeliv. Like i nærheten reiser du enda lenger tilbake i tid, til byens kristne fortid i Det gamle Kairo. Et mer nåtidig Kairo opplever du i den europeiske delen Heliopolis mens de grønne bydelene Zamalek og Garden City minner om et Nilens Paris.

Du kan like godt la deg rive med på basaren Khan el – Khalili. La deg lede inn på ett av de mange te – og kaffehusene på Husain – plassen og drikk et glass myntete mens du røyker litt vannpipe. Eller du kan kaste deg ut i storslått suvenirshopping i de trange smugene.

Fred og ro. Fordypelse. Enkelhet. Det er få andre steder i Kairo hvor du kan oppleve å bli overveldet av stillhet. Men i Ibn Tulun – moskeen får du plutselig rom til å tenke. Moskeen er et mønstereksempel på islamsk enkelhet og har som en av få moskeer i Egypt fått bevare sitt utseende og unngått en rekke ødeleggende ombygninger.

Det er nok sant som det står i «Tusen og én natt»: Den som ikke har sett Kairo, har ikke sett verden!

Pin It on Pinterest