Valle de Viñales

– Landlig idyll som for hundre år siden!

Okser som trekker plogen etter seg, visker ut skillet mellom fortid og nåtid i Viñales. Ved soloppgang ligger palmelundene og de kuppelformede fjellknausene innhyllet i tåke med et vakkert, uvirkelig skjær i den frodige dalen.
Du skal ikke mer enn 80 kilometer vest for Havanna før grønne fjell og en behagelig temperert luft avløser det flate landskapet langs hovedveien mot Pinar del Río.

Enorme, bevokste klipper skyter opp som paddehatter midt i et flatt, veltrimmet landskap av kobberrøde, firkantete jordlapper, grønne tobakksåkrer og elegante kongepalmelunder. De tueformede klippene, mogotes, som tilfører dalen en mystisk skjønnhet, var opprinnelige en del av et kalksteinsplatå som skjøt opp av havet for cirka 160 millioner år siden. Regnvann og elver eroderte høyderyggens indre og skapte huler hvor taket til slutt brøt sammen, slik at bare gulvet – de flate områdene i dalen – står igjen. Andre steder har tidens tann gnagd ut underjordiske hulesystemer. Her har særegne dyr og planter fått utvikle seg, indianerkulturer har utført ritualer her, og rømte slaver og geriljasoldater har søkt tilflukt her. Hulene er i dag attraksjoner for både turister og andre eventyrere, på  samme måte som de bratte mogotes er ypperlige lekeplasser for klippeklatrere.

I Viñales by renner høns og griser rundt i gatene. I denne bedagelige byen trives folk med å betrakte livet fra en gyngestol på terrassen. Viñales er et godt utgangspunkt for å utforske dalen. Den flotte hovedgaten, Salvador Cisneros, er beplantet med høye furutrær langs rekken av gamle hus i solbrente pastellfarger med rød teglstein.

Muralmaleriet Mural de la Prehistoria er et 120 meter høyt og 180 meter bredt muralmaleri som dekker den flotte klippen Mogote Dos Hermanas. Det er verdt å ta turen hit, ikke for selve maleriet, men for det vakre landskapet, hvor store mogotes på forunderlig vis stikker opp av den frodige jorden. Kunstverket, som forestiller historiske dyr og mennesker, ble malt rundt 1960 av lokale bønder.

Den dype, takkete katedralen av en grotte som kalles Cueva del Indio, er et eventyr for barnefamilier. Via en 300 meter dyp korridor og en glatt trapp stiger du ned i en molo, og herfra går turen videre med motorbåt på en ertegrønnn underjordisk elv. En guide peker ut stalagmitter og stalaktitter som ligner alt fra skilpadder til spøkelser.

Fred Flintstone og Barney Rubble ville passet fint inn i den rustikke baren i munningen av grotten Cueva de San Miguel. Her kan du våge deg ned gjennom en klippekorridor som leder fram til en rekonstruert boplass for rømte slaver.

Viñales er også et utmerket sted for fotturer i vakre omgivelser, rideturer fordi grønne tobakksplantasjer og et besøk på en sigarfabrikk.

I Viñales velter fortiden opp av jorden og hensettes tilbake i tid!

Pin It on Pinterest