Trinidad

– En labyrintisk skjønnhet med fargerike hus!

En hvithåret mann med et rynkete ansikt som rommer en tusen sider lang historiebok, sitter på en trappeavsats med dagens første havanneser i munnviken av den nesten tannløse munnen. Rundt ham gløder byens pastellfargede hus i morgensolen.
Gatene i Trinidad ble anlagt labyrintisk for å forvirre angripende sjørøvere og fører forbi en perlerad av prektige bygninger fra kolonitiden. Byens velholdte arkitektur fra 1700 – og 1800 – tallet står oppført på UNESCOs verdensarvliste. I den nesten bilfrie bykjernen kan du spasere rundt i ro og mak og beundre husenes søylekorridorer, romantiske trebalkonger samt dekorativ keramikk og smijernsgitter.

Trinidad er Cubas tredje eldste by, etter Baracoa og Bayamo. Den ble grunnlagt i 1514 av Diego Velázquez, og spanjolene hadde et godt øye til gullet som taíno – indianerne vasket ut i elvene. Gullgruvene gikk fort tomme og spanjolene forlot området. På 1700 – tallet opplevde Trinidad en ny boom da sukkerindustrien gjorde plantasjeeierne velstående. I dag står fortsatt mange av plantasjehusene igjen, som en liten, fargerik kladd i det frodige og vakre landskapet.

Den gamle bykjernen er hjertet av kolonitidens Trinidad. Her er det tett mellom museene, galleriene og restaurantene, mens musikken strømmer ut fra innbydende gårdsrom. Opplev også det cubanske Trinidad ved å spise pizza eller drikke rom med kubanerne for noen få pesos. Byopplevelsen bør settes i perspektiv med turer til den flotte sandstranden Playa Ancón, regnskogens hjerte i naturparken Topes de Collantes eller et besøk på en nedlagt sukkerplantasje i «Sukkermøllenes dal».

Plaza Mayor, med sine palmer, romantiske, hvite benker og bronseskulpturer, er det perfekte utgangspunkt for å gå på oppdagelsesferd i den gamle bydelene. Men det er også i dette området turistene holder til, så når «turistfølelsen» kommer snikende, er det på tide å besøke det kubanske Trinidad. I Parque Céspedes sitter eldre menn og slapper av benkene. Nyforelskede par går hånd i hånd under den store, kroneformede pergolaen i midten. Plassen er lokalbefolkningens foretrukne møtested.
Turist eller kubaner – når mørket senker seg over de sukkertøylignende, pastellfargede husene, finner du veien til Casa de la Música. Turister og lokale sitter i trappetrinnene eller danser tett til gratis salsakonserter under stjernene på den tropiske nattehimmelen.

Den blendende hvite, kilometerlange stranden, Playa Ancón, er en av de beste på sørkysten av Cuba. Bedre sted å nyte dagen skal du lete lenge etter.
Korallrevet ved Cayo Blanco og naboøya Cayo Macho er et lite paradis for snorkling og dykking.

Escambray – fjellene, som i dalbunnen minner om avsvidde ørkenlandskaper, endrer totalt karakter i takt med at bilen snegler seg oppover den bratte og buktende asfaltveien. En guidet tur gjennom naturparken Topes de Collantes bringer deg i nærkontakt med vakre blomster, grotter i klippene, brusende fosser og avkjølende, smaragdgrønne bassenger du kan bade i.

Som et vidstrakt teppe av bananplantasjer, sukkerrørsåkrer og palmer strekker den frodige dalen, Valle de los Ingenios (Sukkermøllenes dal), seg inn i landet og danner en fløyelsmyk kontrast til Escambray – fjellkjeden i bakgrunnen. Utsiktspunktet Mirador de La Loma del Puerto (192 moh) byr på sublim utsikt over dalen.
På sukkermøllen Hacienda Manaca Iznaga kan du presse saft (guarapo) av sukkerrør på en presse fra 1800 – tallet. Foran haciendaen står et 45 meter høyt tårn som kan bestiges. Legg merke til at alle de syv etasjene er ulike i form og dekorasjon.

Det kan ikke bli vakrere, mer sjarmerende og avslappende enn i Trinidad. Byen sniker seg inn i ditt hjerte – og blir der!

Pin It on Pinterest