Santiago de Cuba

– En flerkulturell og historisk by!

Fra toppen av den gamle borgen, med utsikt over den speilblanke Santiago-bukten og Sierra Maestra – fjellenes grønne topper, sanser du hele Cubas historie: Skip lastet med gull og slaver, indianernes opprør, sjørøvernes herjingstog og partisanenes kamp i fjellene. Dramaet som skapte Cuba.

I 1514 flyttet Velázquez administrasjonen til Santiago de Cuba, som takket være den store havnen og kobbergruvene fikk startkapital til å utvikle seg til Cubas i dag nest største by med vel 450 000 innbyggere. Byen, som var hovedstad inntil 1607, er Cubas flerkulturelle smeltedigel, ikke minst på grunn av nærheten til Haiti, hvorfra mange franske emigranter og slavene deres utvandret fra slutten av 1600-tallet.
Her kan du beundre landets eldste arkitektur fra kolonitiden og la deg fenge av musikken på de gode spillestedene. Blomstrende bougainvilla pryder murene på nedslitte palasser i kolonistil i den gamle bydelen. Fra toppen av de bakkete gatene har du utsikt over den speilblanke Santiago-bukten og de grønne toppene i Sierra Maestra – fjellkjeden.

I Parque Céspedes leser eldre santiagueros avisen eller skravler på benkene side om side med kyssende kjærestepar og isspisende skolebarn. Plassen utøver en magisk tiltrekningskraft på gatemusikanter og peanøttselgere. Her står du også foran byens viktigste bygninger: På 1500-tallet ble Cuba styrt fra Casa de Diego Velázques. Domkirken Nuestra Señora de Asunción har flere ganger gjenopppstått som en fugl Føniks av asken etter jordskjelv, sjørøverangrep og brann. Ta turen opp til Hotel Casagranadas strålende takterrasse hvor du kan nyte utsikten.

Calle Heredia er gaten med de vakre, gamle husene og er en herlig blanding av butikker og handlende som fordriver tiden med brettspill, mens lokalbefolkningen og turistene haster forbi på vei til Parque Céspedes eller spillestedet Casa de la Trova. En liten avstikker opp sidegaten Pío Rosado fører til Emilio Bacardí – museet, med byens beste samling av kunst og historiske gjenstander.

Museo 26 de Julio er fullt av bloddryppende minner fra Fidel Castro og hans opprøreres angrep på Moncada – kasernen i 1953. Det fantes ikke spor av feighet, men tvert imot en fantastisk, fandenivoldsk villvestmentalitet over måten Castro og hans kumpaner, midt under Santiagos karneval 26.juli 1953, helt uten videre lastet noen biler med våpen og totalt respektløst gikk til frontalangrep på Cubas nest største militærkaserne. Utover å plante noen maskingeværkuler i murveggen oppnådde de ikke stort annet enn å gjøre seg selv til skyteskiver. De som ikke ble skutt, ble fanget, torturert og henrettet av militæret, mens brødrene Castro var heldige og ble satt i fengsel. I museet henger martyrenes blodflekkete uniformer, våpen og eiendeler. Fidel Castros ryggsekk inngår også i samlingen. På veggene utenfor kan du fortsatt se hullene etter angrepet.

Martyrene fra det feilslåtte angrepet ligger begravd på Cementerio de Santa Ifigenia. En kirkegård for udødelige. Nasjonalhelten José Martís mausoleum voktes av æresgarden, som avløses ved en militær seremoni hver halv time. Dikteren og frihetsforkjemperen er stedt til hvile under et takkete, sekskantet tårn. På innsiden av monumentet lyser alltid en solstråle, akkurat som han ønsket seg i diktet: «Ikke legg meg til å dø i mørket som en forræder, for (…) som et godt menneske vil jeg dø med ansiktet mot solen».
Kongen av romdynastiet, Emilio Bacardí y Moreu, er stedt til hvile under en grå pyramideformet marmorstein like ved inngangen, mens du må gå bakerst i kirkegården for å finne Buena Vista Social Club – musikeren Compay Segundos gravstein, som er utsmykket med 95 bronseroser. De symboliserer de 95 årene han levde og den siste sangen hans, Las Flores de La Vida.

Sigarfabrikkens kvinner skaper delikate og velformede sigarer med hendene – navn som Monte Cristo, Pártagas og Romeo y Julieta. De fermeste ruller og skjærer med korte, nøyaktige samuraihugg over 150 sigarer om dagen. Avlegg et besøk på en sigarfabrikk og se for deg selv.

Du føler deg som kongen av Karibia når du står mellom kanonene på toppen av borgen Castillo de San Pedro del Morro. Kanonene er anbrakt høyt oppe på en klippe og kontrollerer den smale åpningen inn til den dype, buktende skjærgården, der Santiago de Cuba ligger aller innerst. Borgen, som står på UNESCOs verdensarvliste, ble bygd i 1630-årene for å beskytte byen mot sjørøverangrep.

Ellers lokker Santiago de Cuba med sine fengende salsarytmer, et utendørs bilmuseum hvor du kan se Benny Morés gylne Cadillac, en svart Ford Roadster fra 1929 som har tilhørt Fidel og Raúl Castros mor og Chevroleten fra 1951 som Raúl Castro kjørte feil med i byen under angrepet på Moncada – kasernen i 1953.  For familier kan det være interessant å legge turen til dinosaurparken, som stiller ut 240 forhistoriske sementdyr og et besøk på Acuario de Baconao. Lekne delfiner forærer slengkyss og byr på rideturer i bassenget mens du holder tak i finnene deres. Du kan også nøye deg med å se delfinshowet, hvor de muntre dyrene briljerer med speedsvømming og kule stunt sammen med sjøløver. Fra en tunnel inne i akvariet kan du kikke på skilpadder, seler og andre havdyr.

Santiago de Cuba er forlokkende og spennende. Her finner du historie, kultur og flotte hoteller. Santiago kan kombineres med Havanna og en rundreise.

Pin It on Pinterest