Havanna

– Cubas hjerte og sjel!

Solen får Havannas fine bygninger til å gløde som kobber, men den vakre kveldsbelysningen klarer ikke å skjule at mange hus ikke er blitt malt på et halvt århundre, og at de flotte kalksteinsarkadene er i ferd med å krakelere på grunn av saltholdige vinder som slynges inn over Havanna fra havet. Skyer av vann sendes opp i luften når bølgene gir promenaden Malecón smellkyss. Uansett utseende er det ingen tvil om at Havanna sjarmerer.

Det gamle Havanna bugner av antikke bygninger med balkonger, blyinnfattede glassmosaikker, smijernsgitter og frodige gårdsrom hvor du kan slå deg ned og nyte en kald mojito. Oaser av eminente museer og sublimt restaurerte plazaer, hvor stemningen er som på koloniherrenes, slavens og sjørøvernes tid, har skutt opp midt i den nedslitte, men vakre bydelen.
Salsatonene fra en rickshawtaxi, bestående av en hjemmelaget sykkelramme forsynt med gamle bilseter, Lada – ratt og festlig blinkende lamper, blander seg med støyen fra biler, båthorn og mennesker som roper til hverandre på tvers av gaten.
Rundt trafikknutepunktet Parque Central, hvor den gamle bydelen fra kolonitiden grenser til 1900 – tallets Havanna, ligger noen av hovedstadens flotteste nyere byggverk, som kongressbygningen Capitolio, art deco – tempelet Edificio Bacardí og det tidligere presidentpalasset, som i dag er et museum om den kubanske revolusjonen.

Det er lett å bli euforisk når du går på oppdagelsesferd i Habana Viajes vakre gater og på plazaer fra kolonitiden. Et besøk i de formidable borgene på motsatt side av havnen, er med på å fullende turen inn i hjertet av kolonitidens Havanna.

Lyshavet på Malecón, med flørting og improvisert fest i luften. Centro Habanas dunkle labyrint av kitsch, pågåenhet og afrokubanske rytmer. Mojito og hete salsatoner under stjernene i Vedado. Havanna er Karibias beste partysted.
Den fem kilometer lange promenaden Malecón er Havannas innbydende fasade, full av sol, skumsprøyt og kjærestepar. Bak promenaden skjuler det seg morsomme, nedslitte butikker, kitschbarer, rimelige restauranter og musikkopplevelser i det innesluttede, befolkningstette Centro Habana. Bydelen Vedado byr på gode hoteller, barer og spillesteder samt en sjelden vakker kirkegård og en håndfull interessante museer.

Side opp og side ned kan bli skrevet om Havanna, men det er mye bedre å oppleve byen selv. Her dunker Cubas hjerte, og byen er selve sjelen i landet. Se Havanna nå – før det er for sent!

Pin It on Pinterest