Thimpu

– Hovedstad i et av verdens mest unike land!

Den flotte hovedstaden vil imponere deg straks du ankommer byen. Thimpu, med en beliggenhet på 2247 meter over havet, er omkranset av grønne, frodige dalsider og gjennom byen renner den livlige elven Wang Chhu. I byen bor det rundt 55 000 blide og gjestfrie mennesker, og mange av disse kan du møte dersom du tar turen til de livlige markedene som arrangeres hver helg ved elven. Vareutvalget strekker seg mellom kjøtt og grønnsaker, klær og selvfølgelig suvenirer.

Besøk Dechenchoeling, den offisielle kongeboligen, som ligger nord for byen. Kongen i Bhutan har nemlig bestemt at alle mennesker skal være lykkelige, og alt skal bestemmes med dette i mente. Ingen dum filosofi, og dette preger også bhutanerne og deres optimisme og smilende ansikter.
Litt bortenfor kongeboligen ligger templene Tango og Cheri. De ligger flott i naturen ved Cherifjellet. Byggingen startet opprinnelig i det 13. århundre, men fikk utseendet de har i dag i 1688. Tempelet er delt i to goembas: Cheri som er tilholdssted for munkene og Tango som huser universitetet for buddhistisk lære.

Mens du følger veien som leder frem til templene ser du tusenvis av små «tsa-tsas», stupaer i miniatyr, gjemt mellom sprekker i fjellet og i buskene. De er satt der av pilegrimer og familier for å jage vekk onde ånder. Turen tar deg nesten en time, men det er verdt hvert skritt, for du belønnes med en flott utsikt over dalen, elven og naturen.

Tashichoedzoelling, hovedstadens dzong, ligger også nord for byen, og er en populær turistdestinasjon. Palasset ble bygget i 1641 og har vært sete for regjeringen siden 1952 og fyller flere nasjonale funksjoner. En dzong har massiv arkitektur, kraftige tunge murer og ofte et kompleks med templer, åpne gårdsplasser og kombinerer ofte religiøse og politiske funksjoner. Som regel huser en dzong munker, og er stedet for religiøse feiringer. Hvert år, på sensommeren, er Tashichoedzong stedet for en fargerik maskedans – festival kalt tsechhu.

I hovedgaten Norzim Lam finner du butikker, restauranter, kjøpesentre og offentlige bygninger. Overalt hvor du går ser du en blanding av boligblokker, mindre boliger og familiedrevne butikker. Myndighetene praktiserer streng kontroll når det gjelder bygningene – alle skal utsmykkes i tradisjonell stil, med buddhistiske malerier og motiv. Følger man ikke reglene, risikerer man at hele bygget rives.

Thimpu har mye å se på, så ta turen til Kuensel Phodrang hvor du finner den 51,5 meter høye bronsestatuen av Sakyamuni Buddha, grunnleggeren av buddhismen. Gå gjerne ved solnedgang, da får du også en fantastisk utsikt over hele Thimpudalen. Når du først er ute om kvelden, legg turen til National Memorial Chorten. Stupaen er vakker med sine hvite vegger og gullforgylte topp, og ble bygget i 1974 som minnesmerke for Butans tredje konge. Kveldstid er en ypperlig tid å besøke den på, da lokalbefolkningen kommer hit for å be sine kveldsbønner.

Ta deg tid på en restaurant og nyt ekte bhutansk mat, drikk te og ta inn inntrykkene og stemningen i byen. Det er lett å komme seg rundt på egenhånd, da sentrum ikke er altfor stort. Vil du litt utenfor er det gode bussforbindelser og taxier. Overalt er lokalbefolkningen hjelpsomme, høflige og smilende. Kanskje dette er fordi Thimpu er den eneste hovedstaden i verden som ikke har trafikklys?

Opplev lykken i Thimpu du også!

Pin It on Pinterest