Punakha

– Byen i den vakre og frodige dalen!

Det første som slår deg når du ankommer Punakha er omgivelsene. Byen ligger midt i en frodig og grønn dal, omslynget av de to elevene Mo Chhu (Mor) og Pho Chhu (Far). De mange risåkrene gir to avlinger hvert år, det dyrkes bananer og duften fra appelsintrærne følger deg hvor du enn går.

Byen var hovedstad i dette unike landet i mer enn 300 år, og i dag er det hvilestedet til Shabdrung Ngawang Namgyal, landets grunnlegger. Bhutans flotteste, nest største og nest eldste dzong finner du i Punakha, og ikke uten grunn fungerte den som vinterresidens for kongen i mange år. I dag er den et imponerende landemerke og vel verdt et besøk. Den fungerte som administrativt og religiøst hovedsete for Bhutan, og som så mange andre steder i landet, følger det en legende til dzongen. Det sies at Padmasambhava forutså at «en person ved navn Namgyyal skal komme over åskanten som ligner en elefant».  Ngawang Namgyal, den første av de store lamaene, fant åskanten som ligner snabelen til en elefant, og bygde dzongen i årene 1637-38.

Bygningen er et symbol på Buddhas verdier, og er 180 meter lang og 72 meter bred der den strekker seg mot himmelen med sine seks etasjer. Den fungerte som festning mot tibetanske angrep, og er bastant der den glimter i solen med sine hvitvaskede vegger, fargerike dekorasjoner og gullfargede tak. Drar du hit om våren får du mulighet til å oppleve en av de kjente festivalene, domchoe, tilegnet byens beskytter, Yeshe Goenpo (Makhakala). Da står de flotte jakarandatrærne i blomst, lilla og velduftende omringer området. Folk viser frem sine fargerike kostymer og drakter, og dramatiske show gjenforteller historiene fra 1700-tallet da den tibetanske armé forsøkte å erobre byen. Pazaps, de militære stasjonert i byen, ikler seg sine tradisjonelle uniformer, det er musikk og fest overalt.

Ikke langt fra Punakha Dzong finner du Bhutans nest lengste hengebro. Hjertet slår et par slag ekstra i det du tar de første skrittene ut, men du vil snart se at lokalbefolkningen og munkene bruker broen flere ganger hver dag, uten bekymring. Utsikten over elven og fjellene er fantastisk, men bare vent til du kommer deg opp til Khamsum Yulley Namgyal Chorten. Tempelet tok åtte år å bygge, og ligger på en bakketopp. Det ble innviet i 1999 og er kjent for sine flotte dekorasjoner.

Vil du at hjertet skal slå enda litt fortere, går du ned til elven Mo Chhu og blir med på en klasse 2 raftetur. Du kan også leie din egen kajakk og se Punakha fra en helt ny side.

Uansett hva du gjør er Punakha en by vel verdt å legge turen til!

Pin It on Pinterest