Paro

– Porten til Tordendragens land!

Kommer du med fly fra Europa til Bhutan, er dette inngangsporten til landet. Her finner du den eneste internasjonale flyplassen, kjent som «den vanskeligste offentlige flyplassen på jord». Den har ikke fått dette tilnavnet grunnet dårlig service og bagasje som forsvinner, men på grunn av sin beliggenhet. Flyplassen ligger mellom Himalayas fjelltopper, lufttettheten er skyhøy og den har bare én rullebane som igjen bare er 1980 meter lang. Av denne grunn er det bare noen få piloter som får lande her.

Men vel nede på bakken vil du se at Paro er en utrolig sjarmerende by med sine veldekorerte hus, mange restauranter og koselige butikker. Livet her går i et rolig tempo, og det tar ikke lang tid før dette smitter over til deg.

Hovedgaten i Paro ble bygget så sent som 1985, og de fargerikt dekorerte husene ligger som perler på en snor. Du kan rusle rundt og titte i små butikker og restauranter bygd i tre, og de holder fortsatt stand mot moderne betongblokker. Som alle bhutanske byer med selvrespekt har også Paro sin dzong. Den ble bygget i 1644, men har måttet restaureres flere ganger grunnet jordskjelv og brann. Dzongen er massiv i sin arkitektur, og absolutt et av Paros flotteste bygg. Beliggende i en bratt åskant, er den et spektakulært syn. Den administrative delen er bygget seks meter høyere enn delen som huser den religiøse delen. Overalt er det dekorasjoner av treverk som er flott utskåret og malt i gull, sort og oker. Kontrastene mot de bastante kritthvite veggene gir et klart uttrykk av makt og velstand.

Fra Paro Dzong kan du følge veien til Nasjonalmuseet, da den ligger på toppen av en bakke ovenfor. Det var opprinnelig et gammelt vakttårn, men ble omgjort til museum i 1698. Den uvanlige runde bygningen sies skal forestille en konkylie, og at det skal være en skjult underjordisk tunnel ned til byen. Inne i museet kan du se samlinger thangkas, som er et rollebilde innen den tantriske buddhismen. Disse henges opp til meditasjonsbruk i templer eller ved altere, og kan medbringes under prosesjoner. De kan forestille buddhaer, verneguddommer, lamaer eller symboler som for eksempel mandala. Når du er ferdig kan du tusle ned til sentrum igjen samtidig som du nyter den flotte utsikten av dalen og Ugyen Pelri palasset.

Ugyen Pelri palasset ble bygd tidlig på 1900-tallet og er nå hjem til dronningmoren i Bhutan. Det er stengt for allmennheten, men på vandringen ned fra museet, kan du beundre den vakre arkitekturen på palasset som er så typisk for Bhutan.

Det Paro kanskje er mest kjent for er tempelet Tiger’s Nest, eller Taktsang Lhakhang som det heter på lokalspråket. Dette er et av de helligste stedene du kan besøke i Bhutan, og tempelet nærmest klamrer seg fast i fjellsiden nesten 900 meter over dalen. Det ble bygget i 1692 ved grotten der Guru Rimpoche mediterte rundt det 7. århundre. Legenden sier at Guru Rimpoche fløy opp ridende på ryggen til en tiger og mediterte i grotten i tre år, tre måneder, tre dager og tre timer for å jage vekk de onde åndene som holdt til der. Stedet har siden vært et hellig sted, og mange kommer langveis fra for å meditere i området.
Tempelet ligger 10 kilometer nord for Paro, på 3120 meters høyde.  Du bretter opp ermene, tar fatt på veien og svetter litt underveis. Tiden og strekningen går fort for du vandrer i de mest fantastiske omgivelser, hvor de gamle trærne kaster en behagelig skygge for å hjelpe deg oppover. Uten at du merker det har du kommet frem og står ved inngang til et av de mest fascinerende templer noen gang bygget. Ingen kan dra til Bhutan og Paro uten et besøk på Tiger’s Nest, og opplevelsen vil garantert være et minne du tar med deg hjem.

Pin It on Pinterest