Aktiv i Sør-Afrika

av | okt 15, 2017

Yosemite, usa-reise, california-reise

 

Aaaafriiiikaaa!

Sør-Afrika har mer å by på enn ”bare” safari, strand og vinsmaking, og passer utmerket for reisende med en rastløs sjel. Regnbuenasjonen har så mange aktiviteter og opplevelser at selv den mest reiseerfarne kan miste oversikten. Under et besøk her er det nesten umulig å sitte stille!

Etter ankomst i Cape Town, opphenting av leiebil og med pulsen fortsatt i normal modus, satte vi av sted gjennom Sør-Afrika. Landet er en godtepose stappfull av godsaker – som bare venter på å bli smakt på.
Eventyret starter i Nature’s Valley. Jeg står på kanten av Bloukrans Bridge og titter over kanten. Sikkerhetsselen er festet, og foran meg åpenbarer det seg en vakker natur. Om noen øyenblikk skal jeg se alt sammen opp ned. Med et fall på 216 meter er dette verdens høyeste strikkehopp. Det kribler litt i magen og beina er litt gele. Ikke akkurat vanlig og frivillig kaste seg utenfor en bro. Men kan 96 år gamle Mohr Keet så kan vel jeg. Med andre ord er alder ingen hindring. Det spørs bare om jeg våger å ta spranget…
– Ready?
Litt blekere enn vanlig nikker jeg, stiller meg på kanten slik jeg får beskjed, tar et skritt bakover og faller i hui og hast nedover mot bakken. Naturen ser annerledes ut fra denne vinkelen ja. Adrenalinet bruser i kroppen og jeg skriker høyt – av glede! Dette var moro.
Jeg utfordrer deg til å tøye strikken neste gang du er i Sør-Afrika!

Foto: South African Tourism
Ganske uvirkelig å fly mellom tretoppene i vakre Sør-Afrika!

Fra å ha sett verden opp ned skal jeg nå se den fra trekronene. Den afrikanske urskogen er fascinerende nok i seg selv, selv om den er så tett at det er vanskelig å se noe. Spiller ingen rolle når fart er det som gjelder i neste aktivitet. Her skjer nemlig det meste langt, langt oppe i trekronene. Det å fly mellom trekronene i Tsitsikamma er en skikkelig heftig opplevelse! Området er et paradis for aktive mennesker, og byr på en rekke utendørsaktiviteter. For besøkende med kjærlighet for naturen og ønske om en skikkelig fottur, kan de begi seg ut på verdensberømte Otter Trail. Fotturen tar fem dager, og tar deg fra Storms River Mouth til Nature’s Valley (42,5 kilometer).

Utenfor Sun City ankommer vi Zip2000. Vi skal fortsatt holde oss i luften, og håpe at neste utfordring kiler like mye i magen som de andre. Det finnes en lengre zipline i Alaska og en som er raskere i Sør-Afrika, men dette var likevel meget heftig. Stedet reklamerer for seg selv som ”den originale ekstremlinen”, og ikke uten grunn: Når du farer av sted med en toppfart på 160 kilometer, i to kilometer og på det høyeste befinner deg 280 meter over bakken, ja, da kiler det skikkelig i magen!

Så er det siste luft- eventyr! Vi er tilbake i Cape Town, og duren fra et Huey helikopter drønner gjennom luften. Denne type helikopter ble ofte brukt i militær sammenheng, spesielt under Vietnam- krigen. Det er lett å kjenne med sin dundrende lyd og ikoniske form, og de aller fleste gjenkjenner den fra filmer som Apokalypse Nå, M.A.S.H, Full Metal Jacket og Platoon.

Vi går om bord i helikopteret, som skal ta oss med på en minneverdig og actionfylt flytur over området. Helikopteret har plass til ni passasjerer, og er åpent på sidene slik at vi kan nyte panoramautsikten underveis. I 30 minutter tar Huey’en oss med på en skikkelig flytur, med skarpe svinger, bratte stup, høyt og lav over landskapet. Mens musikk fra Apokalypse Nå dundrer ut av høytalerne. Når piloten simulerer kampflyvningen får vi et godt innblikk av hvordan helikopteret ble brukt i kamp under krigen.
Vel tilbake på bakken er det bare å kle seg i flyuniform med militærjakke og kamputstyr slik at vi kan sikre oss det kuleste bildet og dele på sosiale medier – eller årets julekort.

Foto: South African Tourism
Sykkelturene er mange og varierte i Sør-Afrika: Landet hvor du ikke kan sitte stille!

Fra Cape Town er det ikke lange veien til Vinlandet. Rundt 45 minutter med bil så er storbyens bygninger byttet ut med ruvende fjell, grønne åkre og drueranker så langt øyet kan se. Luften fylles av duften fra friske blomster og urter. I Sør-Afrika har det blitt produsert vin i mer enn 350 år, og den beste måten er å kombinere vinsmaking med sykkeltur. Vi hiver oss på to hjul, og tråkker rundt i vakre Stellenbosch. Fjellene danner en vakker kulisse bak de mange vingårdene, og utsikten mot de eviggrønne vinrankene er flott. Solen skinner, og bak på sykkelen har vi en piknikkurv slik at vi kan finne akkurat den rette plassen å innta lunsj når magen rumler som verst. Siden beina er i tipp- topp form bestemmer vi oss for å legge turen til Paarl, ikke langt fra Stellenbosch. På sykkel trenger vi jo ikke bekymre oss for en eventuell promillekontroll, selv om vi har noen glass med velsmakende sørafrikansk vin innabords.
En av byens mest fotograferte bygninger i vinlandet er geitetårnet hos Fairview. Tårnets beboere er geiter som leverer melk til de fremragende ostene som produseres på stedet. Artige motiver – både av noen geiter i tårnet og slitne syklister foreviges her.

Vel tilbake på hotellet er det godt å sette fra seg sykkelen, strekke litt på beina og slå seg ned på verandaen med et glass avkjølt vin i hånden.
Aktiv ferie til tross – noen avslappende stunder må man kunne unne seg!

Dette var bare en forsmak av hva Sør-Afrika har å by på. Mulighetene er nesten uendelige, og landet tilbyr aktiviteter for alle. Det kan legges opp til fotturer i vakre omgivelser, ballongturer, dykking, fjellklatring, golf, rafting, kanoturer, rideturer, sportsfiske, surfing, dykking med hvithai og svømming med tigerhai.

Med alle disse mulighetene regner vi med at Sør-Afrika frister enda litt mer nå…!

 


SISTE BLOGGINNLEGG

Magisk reise på Zambezi

  Vi reiser på ferie med det som mål å oppleve noe nytt, se ting man aldri har sett før. Denne gangen var jeg på jakt etter å sette ned farten og bytte ut stress og det moderne livets fart med stillhet og fred i vakre naturomgivelser. Hva er vel da mer...

les mer

Islands gylne sirkel

  Island er et meget ungt land i geologisk forstand. Den lille øya dukket først opp av havet for omtrent 16 millioner år siden og er fortsatt i utvikling. Landskapet er vakkert, variert og en drøm for naturelskere. Over hele Island florerer en levende...

les mer

Ride, ride ranke på Island

  Små og tøffe. Søte og sjarmerende. Skikkelige hjerteknusere. Slik kan du fint beskrive islandshesten, og alle ordene passer perfekt. Et opphold på Island er ikke komplett uten et møte med de firbeinte skapningene som tølter seg inn i hjertet ditt. Island...

les mer
Blogglistenhits

Pin It on Pinterest